Terítéken a román parlamentben a székely terrorper elítéltjeinek ügye

Bíró Blanka 2018. november 07., 17:47

Napirendjére tűzte a bukaresti parlament emberi jogi bizottsága a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügyét, a keddi meghallgatáson részt vettek a családtagok, valamint a vádlottak ügyvédei is.

Románia Parlamentjének ingerküszöbét is elérte a székely terrorper elítéltjeinek ügye. Archív

Kulcsár-Terza József képviselő, a testület tagja lapunknak elmondta, nehezen tudta meggyőzni a román politikusokat a megbeszélés fontosságáról, azonban ragaszkodott ehhez, szerinte ugyanis

nemcsak két ártatlan ember életéről, hanem a magyar közösség megbélyegzéséről van szó.

A Magyar Polgári Párt (MPP) politikusa azt tartja a meghallgatás legfontosabb mozzanatának, hogy a Beke család ügyvédje kifejtette: mondvacsinált ügyről van szó, amit titkosszolgálatok kreáltak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két aktivistáját bizonyítékok nélkül ítélték el.

Hatásos volt, hogy mindezt a román parlament bizottságában egy román ember mondta ki

– szögezte le a politikus.

{A}

Az ülésen Benkő Erika arról beszélt, hogy a magyar közösség visszautasítja a „székely terrorizmusról” szóló diskurzust. Az RMDSZ parlamenti képviselője az emberi jogi bizottság ülésén hangsúlyozta:

a magyar közösség számára a Beke–Szőcs-ügy hamis és fabrikált, tekintve, hogy teljességgel hiányoznak a feltételezett terroristák elleni konkrét bizonyítékok.

Benkő szerint a magyarok politikai eszköznek tekintik az ügyet, amit az állami erőszakszervek a közösség egésze ellen használtak fel, egyfajta precedensteremtési próbálkozásként, holott a romániai magyarság folyamatosan békés úton, demokratikus módszerekkel élt és él politikai célkitűzései megvalósítása érdekében.

Kulcsár-Terza József szerint a bizottság tagjai megértőnek bizonyultak, és arra vonatkozó tanácsokat fogalmaztak meg, miként lehet enyhíteni a fogvatartottak helyzetén. Daniel Vasile, a roma kisebbség parlamenti képviselője például a meghallgatás végén úgy vélekedett:

az elítélteket megfosztották a tisztességes eljáráshoz való jogtól.

Az emberi jogi bizottság keddi ülésén eldöntötték, hogy átirattal keresik meg a nép ügyvédjét és az Emberi Jogok Intézetét az üggyel kapcsolatban, továbbá a testület elítéltekkel és fogvatartottakkal foglalkozó albizottsága felkeresi a csíkszeredai börtön parancsnokát, és a helyszínen tájékozódik a fogvatartottak életkörülményeiről.

Kulcsár-Terza József szerint a bizottság ülésén készült jegyzőkönyv segítheti a védelem jogi képviselőit a fellebbezés, illetve a strasbourgi emberjogi bírósághoz benyújtott óvás során.

A képviselő hangsúlyozta, bonyolult ügyről van szó, hiszen emberi sorsok forognak kockán, éppen ezért jó dolog, hogy a Beke és Szőcs család tagjai, valamint a fogvatartottak ügyvédei kifejthetik álláspontjukat.