Doppingvétséggel gyanúsítják a Kishuszár Vágta sepsiszentgyörgyi győztesét

Bíró Blanka 2018. november 07., 17:20

Doppingvétség miatt visszavonták a budapesti Nemzeti Vágta szervezői a Sepsiszentgyörgy színeiben Kishuszár Vágta győztes Kolumbán Örs István címét, és két évre eltiltották a versenyzéstől a lovat, a lovast, a csapatvezetőt és a tulajdonost.

Kolumbán Örs-István (balról) a Székely Vágtán. Egy ideig nem versenyezhet Fotó: Gecse Noémi

A hírt Nemzeti Vágta hivatalos oldalán hozták nyilvánosságra, kedden. Közleményükben a szervezők arról tájékoztatnak, hogy

a győztes Kolumbán Örs István által megült Fatima nevű lóból vett doppingminta pozitívnak bizonyult.

A szervezőbizottság eltiltotta a lovast, a csapatvezetőt, a tulajdonost és a lovat a 2019. és 2020. évi Nemzeti Vágtán és annak előfutamain való versenyzéstől és bármilyen közreműködéstől, a települést, vagyis Sepsiszentgyörgyöt pedig a jövőesztendei Kishuszár Vágta futamában és annak kvalifikációs sorozatában való versenyzéstől.

Azt is közlik, hogy

a doppingvétség miatt megváltozott az idei eredmény, a Kishuszár Vágtát a Zirc település színeiben versenyző Rigó Loretta nyerte Virág nevű lován.

A 13 éves Kolumbán Örs István már tavaly is megméretkezett a Kishuszár Vágtán Budapesten, akkor nem győzött, ám idén szeptemberben már megszerezte a trófeát, erős mezőnyben, hatalmas hajrában sikerült elsőnek befutnia a Hősök terén.

Örs egyébként hatéves kora óta lovagol, kemény munkával készült a megmérettetésre, magyarországi zsokéiskolába készül. A Kishuszár Vágtát a szervezők azért tartják fontosnak, mert itt nevelődik ki az utánpótlás.