Szavaztak: Bukarest akarja a Marosvásárhely–Iaşi autópályát

Székelyhon 2018. november 07., 13:22

Döntő kamaraként elfogadta szerdán a képviselőház a Marosvásárhely–Iaşi autópálya építését lehetővé tévő törvénytervezetet – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

Az alsóház 261 támogató és két ellenszavazattal, öt tartózkodás mellett fogadta el az Egyesülés (Unirii) nevű sztráda építésére vonatkozó jogszabályt.

A javaslatot a Népi Mozgalom Párt (PMP) nyújtotta be, és minden politikai párt képviselői támogatták aláírásukkal. A tervezet értelmében az Egyesülés sztráda Románia és a Moldovai Köztársaság határán kezdődik majd egy új híddal, amely a Prut-folyón ível át.

Az autópálya a Brassó–Bors közötti A3-as sztrádához vezető bekötőútba torkollik majd Marosvásárhely közelében.

A projektet az állam finanszírozza a szállításügyi minisztérium révén, valamint vissza nem térítendő európai uniós alapokból, és/vagy a köz-, illetve magánszféra együttműködése által – olvasható a munkaterv leírásában.

A törvény hatályba lépése után legkésőbb harminc nappal a szállításügyi tárcának be kell indítania a beruházáshoz szükséges eljárást. A tervezetet már elfogadta a szenátus, a képviselőház volt a döntő kamara a kérdésben.

{A}