Nem járt még le a csempekályhák és dobkályhák kora a tanintézetekben

Simon Virág , Molnár Rajmond 2018. november 12., 13:01

Bizonytalan egyes csempekályhákat használó tanintézmények fűtése – mutatott rá a Maros megyei főtanfelügyelő. Ennek okán a tűzoltóság a napokban ellenőrzi az érintett létesítményeket. A Hargita megyei iskolákban, óvodákban állítólag nincs ilyen probléma.

Nemcsak a félreeső falvakban, hanem nagyvárosi iskolákban is fűtenek még csempekályhával. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Maros megyében 784  tanintézmény működik, ezekből 525-ben gázzal működő kazán biztosítja a fűtést, a többiben fás kályhák, csempekályhák, konvektorok és villannyal működő melegítők vannak. Ioan Macarie főtanfelügyelő, a prefektusi kollégiumon arról számolt be, hogy

megyeszerte 27 tanintézetben komoly gondok vannak a fűtés biztosításával, s nagy részükben amiatt, hogy még mindig csempekályhákat használnak.

Példaként említette, hogy az Unirea Nemzeti Kollégiumban kilencven éves csempekályhák vannak, de hasonlóképpen régi csempékkel fűtenek a Nicolae Bălcescu iskolában és a Művészeti Gimnáziumban. Ugyanakkor vannak olyan tanintézmények például a Szászrégen melletti alsóidecsi iskola, ahol nagyon régi a kazán, bármikor elromolhat. A főtanfelügyelő beszámolója nyomán Mircea Duşa prefektus elrendelte, hogy a tűzoltóság szerdáig ellenőrizze azokat a tanintézményeket, amelyekben gondok vannak, és készítsen jelentést a tapasztaltakról.

A Művészeti Gimnázium igazgatónője, Veer Renata érdeklődésünkre elmondta, hogy

félszáz csempekályha van az épületekben, s ezek közül kettő annyira tönkre volt menve, hogy újra kellett rakatni.

Emellett 17 rossz állapotban van, de működőképes – ezeket egy szakcég felmérte, s rámutatott, hogy mennyibe kerül a felújításuk. Ezt az összesítést továbbították a városházának, ahonnan ígéretet kaptak, hogy a legközelebbi költségvetés-kiegészítéskor belefoglalják azt a költségvetésbe. Az igazgatónő azt mondta, bízik benne, hogy mihamarabb fel tudják újítani a kályhákat, amelyeket annak ellenére, hogy nem tökéletesek, használják, hiszen nem jelent veszélyt a gyermekekre nézve. Ami az Unirea Nemzeti Kollégiumban levő csempekályhákat illeti, Holló László, a tulajdonos, a Római Katolikus Státus képviselője a Marosvásárhelyi Rádió román szerkesztőségének azt nyilatkozta, hogy minden csempekályhát két évvel ezelőtt ellenőriztettek, s még egy évig garanciában vannak.

A marosvásárhelyi városháza sajtószóvivője, Cosmin Blaga érdeklődésünkre azt mondta,

a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz tartozó tanintézetek mindenikét biztonságosan ki tudják melegíteni, akár mínusz tíz fokban is.

A városháza folyamatosan ellenőrizteti a fűtésrendszert, befektetéseket is eszközöl, hogy a gyermekek biztonságban és megfelelő körülmények között tanulhassanak

{A}

Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő kifejtette, noha egyre elterjedtebb a központi fűtés, jó néhány – főképp félreeső vidéki – helyen még csempékkel, kályhákkal fűtenek a megyében is. Az illetékes kiemelte: a szóban forgó fűtőegységek nagy része csempekályha, de egyes helyeken még nem járt le a fémkályhák kora. „Ezek esetében biztonsági eljárás szükséges, például egy fémrács köréje, ami nem engedi közel a gyerekeket. Ezt minden iskola megoldotta” – mutatott rá. Ugyanakkor normális az igény – folytatta Görbe –, hogy az ilyen fűtőegységeket le kell cserélni, de ahol ez nem lehetséges, a legfontosabb, hogy legyenek meg az előírt biztonsági intézkedések, azok hiányában ugyanis veszélyt jelentenek. Továbbá megjegyezte, az önkormányzatok törekednek arra, hogy kicseréljék az idejétmúlt dobkályhákat az iskolákban, „kinek, ahogy sikerül, hiszen minden pénzbe kerül”.

A vonatkozó előírások szerint a kis kandalló használata szabályos az iskolákban, ellenben a dobkályhákat az 1955-ös egészségügyi rendelet értelmében tilos használni,

mivel nagyon felmelegedhetnek, ugyanakkor nem zárnak jól, ezáltal gázok kerülhetnek a légtérbe. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság tavalyi ellenőrzései során úgy tapasztalták, hogy a vidéki iskolák alegységeiben, a kevés lélekszámú, félreeső falvakban maradtak még fémkályhák. Mivel az iskolák fenntartása az önkormányzatok feladata, fontos, hogy teremtsék meg a feltételeket a kályhák cseréjére, foglalják be ezeket költségvetésükbe – áll az egészségügyi igazgatóság szerkesztőségünkhöz eljuttatott korábbi állásfoglalásában.

Robbanás történt

Nemrég a Mezőfeléhez tartozó szabadi általános iskolában történt egy baleset a csempekályha használata közben. A diákok gázszagot éreztek és kimentek az osztályból, majd értesítették erről a takarítónőt. Az asszony egy égő gyufával ellenőrizte, hogy valóban gond van-e a kályhánál. A csempekályha ajtaján bedobott gyufa meggyújtotta az abban felgyűlt földgázt, s a kicsapódó lángok megégették a takarítónőt és egy kíváncsiskodó diákot.