Összevonhatnak Bukarestben két gyergyói középiskolát – úgy is, ha a helyiek nem akarják

Gergely Imre 2018. november 07., 11:28

Költségcsökkentésre van szükség, ezért összevonhatják Gyergyószentmiklós két középiskoláját, a Batthyány Ignác Technikai Kollégiumot és a Fogarasy Mihály Műszaki Középiskolát. A helyi önkormányzat is tehet javaslatot a témában, de a végső döntést Bukarestben hozzák meg.

A Fogarasy Mihály Műszaki Középiskola • Fotó: Gergely Imre

Aggódnak a Batthyány Ignác Technikai Kollégium és a Fogarasy Mihály Műszaki Középiskola, ragadványnevük szerint az Agró és a Szaki alkalmazottai. Az oktatási minisztérium újabb költségcsökkentést szeretne, és erre egyik lehetőségként a két tanintézmény összevonását helyezte kilátásba. Az intézkedés a 2019–2020-as tanévtől lépne érvénybe.

Egyelőre még nem konkrét döntésről van szó, csak lehetőségként fogalmazódott meg a két gyergyószentmiklósi középiskola összevonása.

Javítani kell az iskolahálózaton, mert a tanulók száma alapján járó finanszírozás elég kevés, a bérkeret költségének a 90 százalékát sem éri el. Életképesebb intézményeket kell létrehozni

– nyilatkozta érdeklődésünkre Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője. Az összevonási javaslatról átiratban értesítették Gyergyószentmiklós önkormányzatát, valamint számos más település vezetőjét is, ahol szintén átszervezésre lesz szükség.

A Batthyány Ignác Technikai Kollégium • Fotó: Gergely Imre

Görbe Péter kedden egyeztetett a problémáról Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármesterrel. Mint kiderült, az iskolahálózat átszervezési módjára az önkormányzat is tehet javaslatot. Elméletileg lehetősége van elutasítani, más javaslatot tenni, vagy akár elfogadni a szakminisztérium felvetését. Nagy Zoltán érdeklődésünkre közölte, ez egy olyan horderejű kérdés, amiben nem akar egyedül dönteni. A héten az önkormányzati képviselő-testülettel közösen vitatják meg, hogy mi legyen a két iskola sorsa.

Személyes véleménye azonban az, hogy egy 140 éves múltú iskolát semmiképpen nem szabad felszámolásra ítélni.

A tanfelügyelőséghez hétfőig kell elküldeniük a városvezetőség válaszát.

{A}

„Nem tudjuk, hogy mi fog következni, de azt a magam és az iskola munkaközössége nevében is kijelenthetem,

nem fogjuk hagyni az összevonást, mindent megteszünk azért, hogy önállóságunk megmaradjon”

– jelentette ki Részeg Ildikó, a Fogarasy Mihály Műszaki Középiskola igazgatója. Farkas Zoltán, a Batthyány Ignác Technikai Kollégium vezetője úgy véli, az iskola nem sokat tehet a saját sorsa ügyében. Egyúttal közölte, őket hivatalosan nem is értesítették az összevonási javaslatról. „Nem a mi döntésünk lesz, mi ebbe nem is tudunk beleszólni.

Ha megtörténik, akkor csak áldozatai leszünk ennek az átszervezésnek”

– summázta Farkas.

A végső szó a minisztériumé

A helyi önkormányzat elvi döntést, álláspontot fogalmazhat meg az iskolahálózat megszervezésének ügyében, ezt a megyei tanfelügyelőség juttatja el a minisztériumba kiegészítve a maga jóváhagyásával.

A városháza is tehet javaslatot a középiskolák sorsára vonatkozóan, de a végső döntés nem az övé Fotó: Beliczay László

A végső döntést azonban Bukarestben fogják meghozni, ami akár teljesen ellentétes is lehet a helyi szándékkal

– közölte Görbe Péter. Hozzátette, ha megtörténik az összevonás, az nem azt fogja jelenteni, hogy a tanítás megszűnne bármelyik iskolában. Lényegében a működési költségek csökkentése, az adminisztráció karcsúsítása a cél. Az oktatási tevékenység nem változik. Nagy Zoltán közlése szerint egyébként a tanügyminisztériumi átszervezési javaslat nem pontosítja, hogy melyik iskola veszítené el önálló jogi személyiségét, tehát melyiket olvasztanák be a másikba.