Ilyen időjárás mellett inkább lemondanak az őszi vetésről a gazdák

Bíró Blanka 2018. november 06., 21:31

A csapadékmentes ősz miatt bajban vannak a háromszéki gazdák: a száraz földön nehezen haladnak a talajmunkákkal, és a vállalt terméshozamot sem tudják teljesíteni.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Az időjárás szempontjából katasztrofális volt az idei – szögezte le Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Kifejtette, nem fejlődik a cukorrépa a közel három hónapja tartó csapadékhiány miatt, az ősszel elvetett búza és repce pedig csak részlegesen kelt ki,

olyan, mintha a magok zsákban állnának.

A répatermesztők eközben azzal szembesültek, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudják teljesíteni a leszerződött hektáronkénti 26,4 tonnás hozamot. Az igazgatóság szakemberei a gazdákkal közösen arra keresik a megoldást, hogy előre nem látott problémákra hivatkozva mentesüljenek a szerződésben vállalt terméshozam teljesítésétől.

{A}

Könczei Csaba elmondta, az időjárás idén egyáltalán nem kedvezett a gazdáknak, hiszen a meleg és száraz tavasz után júniusban és júliusban folyamatosan esett az eső, akkor az átlagnál két és félszer több csapadék hullott, majd azt követően közel három hónapja nem volt eső.

Az őszi mélyszántást ilyen körülmények között szinte lehetetlen elvégezni,

sok gazda ezért lemondott a vetésről, inkább tavaszi búzát ültetnek.