Hat tarlótűz egy nap alatt

Bíró Blanka 2018. november 06., 16:55

Huszonnégy óra leforgása alatt hatszor is riasztották tarlótűz oltásához a háromszéki tűzoltókat.

Fotó: Kovászna megyei tűzoltóság

Marius Tolvaj a Kovászna megyei tűzoltóság sajtószóvivője kedden arról tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 óra alatt

hat helyszínen összesen 11 hektáron oltották a lángra lobbant száraz növényzetet, így Bodokon, Ozsdolán, Nyújtódon, Hilib faluban ás Sepsiszentkirályon volt szükség a segítségükre.

A szóvivő szerint, mind a hat esetben valószínűsíthetően azért terjedtek el a lángok, mert a tulajdonosok meggyújtották a száraz növényzetet. Év eleje óta összesen harminc tarlótüzet oltottak, legtöbbször az önkéntes tűzoltók is részt vettek az akcióban.

Marius Tolvaj arra hívja fel a figyelmet, hogy a száraz növényzetet csak felügyelet mellett, és a település önkormányzatának engedélyével lehet elégetni.

Tilos tüzet gyújtani kánikula idején, vagy hosszan tartó szárazság alatt, de akkor is ha erős szél van, vagy már besötétedett

– részletezte a szóvivő. Rámutatott, a növényzet vagy a szemét égetése csak engedéllyel történhet, óvintézkedéseket kell foganatosítani, hogy a lángok ne terjedhessenek el, ugyanakkor megfelelő távolságot kell tartani az épületektől, az erdőtől, ültetvényektől, ellenkező esetben 1000 és 2500 lej közötti bírság róható ki.