Szabadtéri színpad és parkosítás a turistákért

Simon Virág 2018. november 06., 18:29

Megfelelő környezetet és szolgáltatásokat biztosítanának a Szovátára egyre nagyobb számban érkező turistáknak. Ennek érdekében szabadtéri amfiteátrumot építtet a helyi önkormányzat. A munkálatokhoz várhatóan jövőben fognak hozzá. 

Másfél millió euróból épülhet amfiteátrum, és végezhetnek parkosítást Szovátán Fotó: Haáz Vince

Jelenleg kihasználatlanul áll a szovátai önkormányzatnak egy több mint egyhektáros területe Fürdőtelepen, az egykori Doina mozi épülete – amelyben évekig a No face diszkó működött – mellett. A városvezetés egy többrendeltetésű amfiteátrumot szeretne ott kialakítani, és parkosítaná, korszerűsítené annak környezetét.

Mint Fülöp László polgármestertől megtudtuk, az elmúlt években

egyre többen érkeztek nyaralni, gyógyulni Szovátára, emiatt szeretnének létrehozni egy egész évben használható szabadtéri színpadot,

valamint rendezni a Fürdőtelepen levő szabad területet. Azt is megtudtuk, hogy Szovátán két évvel ezelőtt 110 ezer turista fordult meg, a városvezetés számítása szerint pedig hamarosan a számuk eléri a 140 ezret. 

{A}

Az amfiteátrum létesítésére még 2016-ban nyújtottak be pályázatot.

A megnyert támogatás összege 1,4 millió euró.

„A szerződést aláírtuk, következik a versenytárgyalás kiírása, a tervek elkészítése és a kivitelező kiválasztására. Előre láthatóan már jövőben nekifogunk a munkálatoknak, amelyek befejezési határideje 2021” – ismertette az elöljáró.

Útfelújításra is pályáztak

A fürdővárosnak van egy másik benyújtott pályázata is a Gyulafehérváron működő Közép Fejlesztési Régiónál, amely a szovátai utak korszerűsítését célozza, s amelynek értéke 9,3 millió euró – ennek elbírálása még zajlik.