Jól felszereltté, korszerűvé válhat a csíkszeredai sürgősségi osztály

Molnár Rajmond 2018. november 06., 17:04

Első lépésként 1,5 millió euró áll a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház rendelkezésére, hogy megépítse új helikopter-leszállópályáját, és megvásárolja az új sürgősségi osztály számára szükséges korszerű orvosi gépeket és műszereket.

A jelenlegi sürgősségi osztályt is kibővítenék Fotó: Gecse Noémi

Jelentős átalakításokat végeznek nemsokára a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályán:

kibővítik a részlegnek helyet adó épületrészt, korszerű orvosi gépekkel és műszerekkel szerelik fel, továbbá egy helikopter-leszállót is kialakítanak a kórház közvetlen közelében. 

A sürgősségi betegellátó egység fejlesztésének finanszírozását az Európai Unió Regionális Operatív Programjának támogatásával fedezik – számolt be érdeklődésünkre dr. Kacsó Jolán, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának főorvosa. Megtudtuk, a csíkszeredai kórház egyike azoknak a romániai egészségügyi intézményeknek, amelyek pályáztak az EU e célra meghirdetett programjának kiírására. Az átalakítás több szakaszban valósul meg.

Jelenleg az első fázisnál tartunk, egyelőre 1,5 millió eurót hagytak jóvá a kórháznak. Ebből épül majd meg a helikopter-leszállópálya,

amely a kórház udvarán, a Hiperdia klinika mögötti tisztáson kap helyet. Továbbá ebből az összegből fedezzük az új sürgősségi osztály számára szükséges modern, a mai követelményeknek megfelelő orvosi gépeket és műszereket” – magyarázta Kacsó Jolán. Hozzátette, azt követően az épületrész kibővítésére szükséges finanszírozást kell megszerezni. Ezt szintén EU-s támogatásból tervezik megvalósítani.

{A}

„Egy téglalap alakú, mintegy 3500 négyzetméteres épületet kell elképzelni, amely csatlakozik a jelenlegi sürgősségi osztályhoz. A mentőfelhajtót lebontják, az új rész pedig az orvosi lakások felé épül. Kétszintes lesz, tehát készül egy mélyföldszint is. Az itt helyet kapó modern eszközöknek – új tomográf és röntgengépek – köszönhetően jelentősen csökkenhet majd a várakozási idő a sürgősségen. Az új osztály pedig minden tekintetben megfelel majd a 21. századi követelményeknek” – számolt be az osztályvezető orvos. Mint mondta,

a jelenlegi sürgősségi osztály betegellátó termeinek mérete és vagon típusú elrendezése nem megfelelő, ezért szükséges az épület bővítése.

A felújításnak 2022-ig kell megvalósulnia – avatott be.