Sok pénzbe kerül a megviselt állapotú Olt-híd felújítása

Kovács Attila 2018. november 06., 10:55

Jelentős költséget állapítottak meg a Csíkszereda nyugati szélén, az 13A országúton levő, gyatra állapotú Olt-híd újjáépítésére. A pénzt európai uniós támogatásból szeretné biztosítani a szállítási minisztérium, de erre még várni kell.

A híd felújítására pályázati támogatást várnak Fotó: Gecse Noémi

Nem csak a korlátok mentek tönkre, a Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő országúton épült Olt-híd teljes szerkezete károsodott, ezért újjáépítésére van szükség. A híd tartógerendái közé rendszeresen szivárog a víz, télen a só, a beavatkozás szükségességét pedig egy korábban elvégzett szakértői véleményezés is megerősítette. Nemrég a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) sajtóosztályához fordultunk, hogy megkérdezzük, mennyibe kerülhet, és mikor kezdődhet el a beruházás, illetve honnan biztosítják ennek költségeit.

A kapott válasz nem tér ki arra, hogy a híd esetében teljes újjáépítést, vagy pedig felújítást, korszerűsítést irányoztak elő. Az általuk megnevezett becsült érték alapján viszont újjáépítésről lehet beszélni, a CNAIR szerint

mintegy 11 millió lejbe kerülne a beavatkozás.

Fotó: Gecse Noémi

,,Létezik egy dokumentáció, amely tartalmazza a megvalósíthatósági tanulmányt, és a szakértői felmérést a 13A jelzésű országút 127+241-es kilométerszelvényénél épült híd számára. A hidat bevették a külföldi finanszírozás elnyerése érdekében indult elsőbbségi programba, a dokumentációt elemzésre a szállítási minisztériumhoz továbbították” – írta érdeklődésünkre az országos útügyi társaság, amely további részleteket nem közölt arról, hogy mikor lenne esedékes a beavatkozás.

{A}

Tréfának vélt sebességhatár

Az említett híd további rongálódását úgy próbálják megelőzni, hogy a gépjárművek áthaladási sebességét jelentősen korlátozták, a két végénél elhelyezett táblákon, amelyek korábban óránkénti 40 kilométeres felső határt jelzett, a 4-est 1-esre módosították. Ez a 10 kilométeres sebességhatár viszont annyira valószerűtlennek tűnik, hogy az áthaladó autók vezetői egyszerűen nem veszik komolyan. A hídon percenként átlagban tíz autó halad át a nappali órákban, a korlátozás betartása valószínűleg torlódást is eredményezne.

Az építmény fémből készült, és tönkrement korlátja egyik oldalon a járda szerepét is betöltő beton tartóelemekkel együtt 2014-ben szakadt le és esett a folyóba a rozsdásodás miatt. A másik oldalon tavaly év elején egy balesetező autó szakította át a védőkorlátot.

{K1}