A legjobbak között versenyzett a csíkszeredai Ineffable zenekar

Iszlai Katalin 2018. november 05., 18:53

Az Ineffable fúziós dzsesszzenét játszó csíkszeredai zenekar is bekerült a szebeni dzsesszfesztivál versenyének döntősei közé. Bár a négytagú együttes nem szerzett dobogós helyezést, a mezőny fiatalabbjaiként rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek a nemzetközi megmérettetésen.

Fotó: Bodó István

A csíkszeredai Ineffable zenekar is bekerült a nagyszebeni dzsesszfesztivál versenyének hétvégén tartott döntőjébe. Az 1979-ben alapított Szebeni Nemzetközi Jazzfesztivál versenyét korábban a fesztivállal egy időben szervezték még, tavaly azonban a szervezők úgy döntöttek, különválasztják a két rendezvényt. A világszinten is elismert fesztivált továbbra is a megszokott időpontban, májusban tartják, az ehhez kapcsolódó tehetségkutatót pedig novemberben. Utóbbi célja, hogy egybegyűjtse a romániai és külföldi, dzsesszműfajban tevékenykedő előadókat, zenekarokat, és útjukra indítsa a fiatal zenészeket.

{A}

A nemzetközi verseny kiírása során online jelentkezhettek az érdeklődők, akik több kategóriában is pályázhattak: ezek a legjobb kompozíció, a legjobb zenekar, a legjobb énekes és a legjobb saját hangszeres. A jelentkezés során a bemutatkozó mellett saját zenei anyagot is csatolniuk kellett, ez alapján válogatta ki egy szakmai zsűri azt a nyolc legígéretesebb pályázót, akik élőben is bizonyíthattak a hétvégi döntőben.

A megmérettetésre egyébként a világ számos pontjáról 50 zenekar jelentkezett, közülük két romániai, egy magyar-román, egy kolumbiai-román, két olasz, egy lengyel és egy dél-koreai együttes jutott a döntőbe a zsűri döntése alapján.

A Magyarország és Románia színeiben induló zenekar a 2016-ban alakult Ineffable fúziós dzsesszzenét játszó csíkszeredai zenekar volt, akik négy saját dallal neveztek, megpályázva ezáltal mind a négy versenykategóriát. Bodó István, a zenekar menedzsere érdeklődésünkre elmondta,

megtiszteltetésnek érezték, hogy a sokkal jelentősebb szakmai tapasztalattal rendelkező zenekarok mellett nekik is bizalmat szavazott a zsűri,

hiszen a csíkszeredai zenekar tagjai nagyon fiatalok, ketten közülük még az iskola padjait koptatják. Jelenleg első saját lemezük kiadására készülnek, ezért folyamatosan a saját szerzeményeiken dolgoznak, és ha minden a tervek szerint alakul, januárban egy bukaresti stúdióban fel is veszik a dalokat. A verseny ilyen szempontból is nagy segítség volt számukra, hiszen visszajelzést kaphattak a munkájukról.

Fotó: Bodó István

A Nagyszebeni Állami Filharmónia Thália termében tartott háromnapos vetélkedőn minden zenekar 20 perces előadásra kapott lehetőséget, a csíki zenekar szombaton lépett színpadra. Bodó István hozzátette:

bár győzni nem sikerült, rengeteg hozadéka volt a versenynek.

Tapasztalatot szereztek, a zenekar tagjainak pedig lehetősége nyílt más hasonló érdeklődésű, profibb előadókkal találkozni. A versenyen egyébként ők voltak az egyetlen fúziós dzsesszzenét játszó zenekar, a többiek a klasszikus dzsesszt képviselték.

Az Ineffable zenekar tagjai: Szereceán Osszián (dob), Szereceán Tihamér (basszusgitár, nagybőgő), Regián Réka Kata (ének, fuvola) és Lukács Márton Örs (zongora, billentyűk).