A városlakók segíthetik a kóbor ebek, lovak befogását

Pethő Melánia 2018. november 05., 18:25

Állandó telefonos ügyfélszolgálatot működtet a gyergyószentmiklósi helyi rendőrség, amely által bárki, bármikor jelezheti ha kóbor kutyát, vagy gazdátlan lovat lát a városban.

Állandó problémát jelentenek Gyergyóban a kóbor kutyák. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Visszatérő probléma Gyergyószentmiklóson a kóbor kutyák ügye. Hiába a menhely, a rendszeres befogások, folyton újabb és újabb falkák jelennek meg a város területén. Veszélyes egyedekről, emberekre támadók ebekről is gyakran hallani. Közszájon forog, hogy távolabbi településekről hozzák ide az ebeket, de eddig még nem sikerült tetten érni elkövetőket, így fellépni sem lehet a kéretlen „beszállítók” ellen. A városvezetés emiatt felhívással fordul a helyiek felé:

ha szemtanúi annak, hogy autókból kutyákat engednek szabadon, fényképezzék le a jármű rendszámát, és a fotót juttassák el a helyi rendőrségre.

Szintén a helyi rendőrségnél lehet jelezni a kóbor ebek tartózkodási helyét, erre szolgál többek között a telefonos ügyelet. Korábban a menhely munkatársaihoz érkeztek az ilyen észrevételek, de az volt a tapasztalat, hogy sok esetben alaptalanok voltak a bejelentések. „24 órás szolgálatteljesítésük alkalmával a helyi rendőrök állandó jelleggel tudják fogadni a telefonhívásokat, és a bejelentő személy nevével együtt regisztrálni azt. A bejelentést követően a szolgálatos járőrök leellenőrzik a bejelentés hitelességét, majd értesítik a menhely munkatársait” – tájékoztatta lapunkat Fórika Krisztina városházi szóvivő.

{A}

A gazdátlanul hagyott lovakkal is elég sok probléma van a városban, gyakori, hogy tilosban hagyják legelni a patásokat a tulajdonosok. Az önkormányzat a legeltetési szabályzat szerint jár el az ilyen esetekben. A szabályzat értelmében

a felügyelet nélkül hagyott lovat befogják, a mellékgazdaság székhelyén lévő istállóban helyezik el,

gondozzák, amíg a gazda ki nem váltja az állatot. Ezt bírság kifizetése ellenében teheti meg. Ha 24 órán belül jelentkezik a tulajdonos, 500 lejt kell fizetnie, ha később viszi el a lovat, minden napra plusz összeg kifizetése terheli az állat ellátásáért. Nem új keletű a szabályozás, és bírságolás is történt már számos esetben, de az intézkedés ellenére gyakran fognak be tilosban legelő lovakat a mellékgazdaság munkatársai. Ebben az ügyben is a lakók segítségére számít a városvezetés – akárcsak a kóbor kutyák tartózkodási helyét, a lovakét is kérik jelenteni a helyi rendőrség telefonos ügyfélszolgálatán, a 0726-123 776-os számon.