SMS-kampány éhes gyermekek segítéséért

Szász Cs. Emese 2018. november 05., 16:06

Egyetlen telefonos üzenettel két euró adományozható egy rászoruló gyermek meleg ebédjének biztosítására a Gyulafehérvári Caritas SMS-kampánya által. Ezzel a módszerrel több mint hétszáz, nappali foglalkoztató központokba járó gyermek meleg ebédjét biztosítaná a szervezet.

Mindössze néhány mozdulat, és sikeresen továbbítható a két euró, azaz mintegy kilenc lej. A pénzt a legközelebbi telefonszámlánkkal tudjuk kifizetni Fotó: Székelyhon

Tizenkilenc településen több mint hétszáz hátrányos helyzetű gyermekkel dolgoznak nappali foglalkoztató központokban a Gyulafehérvári Caritas szakemberei. Olyan családokból való gyermekekkel, akiknél a tanulás nem prioritás, a meleg ebéd pedig nem biztos, hogy adott. Ezeknek a

gyermekeknek meleg ebéd adományozható egyetlen telefonos üzenettel.

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója érdeklődésünkre elmondta, néhány éve a Kolozsvári Közösségi Alapítvány lehetővé tette a különböző civil szervezeteknek, hogy használják az SMS-kampányt mint adománygyűjtő lehetőséget. Minden szervezet gyakorlatilag megpályáz egy telefonszámot egy konkrét céllal, a kampányok pedig követhetők is a donatie.ro oldalon.

„Azért élünk ezzel a lehetőséggel, mert az adományozók jó része úgy szeretne adományozni, hogy ez a legkevesebb idő- és energiabefektetésébe kerüljön. Bízunk abban, hogy mindenkinek ott van a zsebében a mobiltelefon, így ha adományozni szeretne, most nagyon egyszerűen meg tudja tenni” – magyarázta az október közepén elrajtolt kampányról Ludescher. Rámutatott, ezzel a módszerrel

két másodperc alatt két eurót tud adományozni bárki a Caritasnak, a szervezet pedig ezt egy meleg ebéd kifizetésére tudja fordítani.

A Gyulafehérvári Caritas Hargita, Maros, Kovászna és Hunyad megye tizenkilenc településén működtet nappali foglalkoztató központokat hátrányos helyzetű gyermekek számára, összesen több mint hétszáz gyerekkel foglalkoznak naponta óvoda vagy iskola után. A nélkülözésben élő és különböző nehézségekkel küzdő gyermekeknek legtöbb esetben a nappali foglalkoztató központok jelentik az egyetlen lehetőséget arra, hogy biztonságos környezetben különféle oktatási és felzárkóztató tevékenységekben vegyenek részt.

Egy SMS egy ebéd. Könnyen és gyorsan segíthetünk. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

„Mivel a foglalkozások általában délután egy órakor kezdőnek, és eltartanak négy-ötig, mindig nagy kérdés, hogy mit egyenek. Az éhes gyermek nem tud a tanulásra összpontosítani” – magyarázta a Caritas ágazati vezetője. Hozzátette,

a 700 gyermek 9 lejes ebédje napi 6300 lejbe kerülne a szervezetnek, amit nem tudnak biztosítani.

Jelenleg a különböző foglalkoztató központok nagy részében nem tudnak ételt adni a gyermekeknek, illetve ahol tudnak, ott is inkább csak egy-egy kiflit, pékárut. Azt szeretnék azonban, hogy minden gyermek legalább egy kétfogásos ebédet kaphasson, és ennek érdekében gyűjtik most az adományokat SMS-en keresztül.

{A}

A Caritas tizenkilenc nappali foglalkoztató központja közül a legtöbb – összesen tizenöt – Maros és Hargita megyében működik, a legújabbat Csíkszeredában indították el, egyet pedig anyagi gondok miatt októberben be kellett zárni Nagygalambfalván. Az illetékes szerint ezekbe a központokba olyan szociálisan problémás környezetből származó gyerekek járnak, ahol hat-hét gyerek van egy családban, nincs ivóvíz, lehet, hogy a napi meleg ebéd nem mindig adott. Sok olyan gyermek jár hozzájuk, akiknek egyik vagy mindkét szülője külföldön dolgozik.

Nemcsak tanítjuk ezeket a gyermekeket, de hangsúlyt fektetünk arra is, hogy neveljük őket, hogy a készségeiket fejlesszük,

hogy megtanítsuk a fogmosás, kézmosás fontosságát, de sport és kézimunka terén is fejlesztjük, illetve időnként kirándulni is elvisszük őket. Vannak olyan gyermekek, akiknek ez az egyedüli lehetőségük például egy táborba elmenni” – magyarázza Ludescher László.

Egy SMS egy ebéd

A Caritas három hónapos kampánya január közepéig tart, aki addig egy SMS-t küld a 8840-es számra, az két eurót adományoz, amivel kifizeti egy gyermek napi meleg ebédjét. Elég egy üres SMS, vagy ha a telefon ezt nem engedi, egy bármilyen szövegezésű (akár egy space vagy bármilyen karakter) üzenet küldése megfelelő. A szám érvényes a Digi, Orange, Telekom és Vodafone hálózatokban.