Meg kell óvni a kisebbségi magyar oktatást

Molnár Rajmond 2018. november 05., 14:15

Biztosítani kell ugyanazokat a lehetőségeket, működési feltételeket és jogokat a magyar iskolák számára, amelyek a többségi nemzet oktatási intézményei számára adottak – jelentette ki Csíky Csengele, a Magyar Szülők Szövetségének elnöke a hétvégén Csíkszeredában.

Csíky Csengele a szövetség célkitűzéseiről beszélt Csíkszeredában Fotó: Molnár Rajmond

A Magyar Szülők Szövetségének főbb célkitűzéseit ismertette Csíky Csengele szövetségi elnök szombat délelőtt Csíkszeredában. Ugyanakkor bemutatta az oktatási intézmények szervezeti és működési keretszabályzatának általuk készített hivatalos magyar fordítását. A Sapientia egyetemen tartott előadáson elhangzott,

a szülők, szülői közösségek szövetségbe tömörülésével kinyilvánítják, hogy tudatosult bennük, a romániai magyar oktatás semmi mással nem pótolható,

és határozottan jelzik azt is, hogy az elmúlt időszak meggyőzte őket arról, meg kell óvni a kisebbségi magyar oktatás eddig kiépített hálózatát. Ugyanakkor biztosítani kell ugyanazokat a lehetőségeket, működési feltételeket és jogokat, amelyek a többségi nemzet oktatási intézményei számára adottak.

Főbb célkitűzéseik közé tartozik egyebek mellett

  • a romániai tanügyi rendszer megreformálásában való szerves részvétel;
  • hogy az országos román szülői bizottságok mellett ott legyenek a magyar szülők is az iskolák vezetőtanácsaiban megyei és országos szinten egyaránt;
  • követni a tanügyi törvények és módszertanok alakulását, módosulását, vigyázva a meglévő jogokra, és esetenként, helyzettől függően javaslatokat tenni a módosításra.

Mindezek mellett erős partnerségi kapcsolatot szeretnének kiépíteni a diákszövetségekkel és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, illetve közösségépítő rendezvények szervezését is tervezik. Célkitűzéseik között szerepel az is, hogy figyelemmel kövessék az önkormányzatok és tanfelügyelőségek munkáját, szoros kapcsolatot tartva fenn velük.

Fotó: Molnár Rajmond

Csíky Csengele hangsúlyozta,

szeretnék összefogni mindazon romániai megyéknek a szülői közösségeit, ahol magyar oktatás is zajlik.

Az iskolák, óvodák szülői közösségeit fiókszervezetek révén szövetségükbe tömörítenék, egy országos szintű hálózatban gondolkodnak.

{A}

A szombati találkozón bemutatták az oktatási intézmények szervezeti és működési keretszabályzatának (román rövidítése ROFUIP) általuk készített hivatalos magyar fordítását.

A törvények ismerete, használata sok esetben nemcsak megelőző jelleggel bír, hanem helyzeteket is megold. Ezek ismeretében már sokkal könnyebb a szülői közösségek tudatos léte egy iskolán belül

– mondta Csíky Csengele. A hivatalos fordítás, amelyre a nehézkesen megérthető román szaknyelv miatt volt szükség, elérhető a magyarszulok.ro oldalon. A találkozón részt vett Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője is, aki támogatásáról biztosította a szövetséget, illetve a fiókszervezete alakítását Hargita megyében. A Magyar Szülők Szövetsége nonprofit, a magyar diákok és szülők érdekeit képviselő szövetség, amelyet a szlovákiai magyar szülői szövetség mintájára alapítottak.