Kifizeti a büntetéseket a tordai kifligyártó, és folytatja tevékenységét

Széchely István 2018. november 05., 12:01

Kicsi, rossz minőségű, későn szállítják, és nem tudni, hogy meddig fogyasztható – ezek a leggyakoribb panaszok az állami tízóraiprogramban a Hargita megyei tanintézetek jó részébe kiflit szállító tordai vállalkozás által biztosított kiflikre. A cég már közel 50 ezer lejnyi pénzbírságot gyűjtött be.

Elégedetlenek a tordai kiflivel. A Hargita megyei tanácshoz több panasz érkezik, mint a fogyasztóvédelemhez Fotó: Gecse Noémi

Sorra kapja a fogyasztóvédelmi bírságokat a Hargita megyei tej-kifli program egyik beszállítója. Az elmúlt években a gyakori kihágásairól hírhedté vált tordai cég a szeptember 10-ei tanévkezdés óta már öt fogyasztóvédelmi pénzbírságot kapott.

Nem akarják felírni a iskolakifli címkéjére a 48 órás szavatosság lejárati idejét, a termék minősége rossz, a cég nem tartja be a szállítási időpontokat, tehát nem szállítja le időben a péktermékeket, illetve a kiflik súlyára vonatkozó előírásokat sem tartja be

– sorolta a szankciók okait Laurențiu Moldovan, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője. „Évek óta ezt csinálja, ismétlődnek a kihágások” – jellemezte a cég tevékenységét a szakember.

A cég a tanévkezdés óta összesen már mintegy 45 ezer lej értékben kapott pénzbírságokat. A panaszok jó részét a tanintézetekből kapja a fogyasztóvédelem, kisebb részüket a diákok szüleitől. A hatósághoz egyébként nem érkezik sok bejelentés, legalábbis ahhoz képest, hogy mennyit kap a megyei tanács – tájékoztatott Moldovan, megjegyezve, hogy a reklamációk egy részét a megyei önkormányzat továbbítja a fogyasztóvédelemnek. A hatóság ennél többet nem tud tenni: kivizsgálják a panaszokat, megbírságolják a céget és kötelezik a hiányosságok megoldására adott határidőn belül.

Szerződést csak a megyei tanács bonthat a tordai vállalkozással

– jelezte kérdésünkre Laurențiu Moldovan. A megyei tanács elnöke, Borboly Csaba a témával kapcsolatban korábban többször is azt nyilatkozta, hogy a tanintézetek nem vállalták az új közbeszerzési eljárás lebonyolításával járó több hónapos kiesést, ezért nem bontottak szerződést a céggel.

Az elmúlt héten a kiflire nem volt panasz, ugyanis kiflit nem is kaptak a diákok

– tájékoztatott Gábos Anna, a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola igazgatója. A tanintézet vezetője szerint az elemista diákok egyhetes vakációját kihasználva a tordai cég, vélhetően költségcsökkentési céllal az elmúlt hétre csak kekszet biztosított a felsőbb tagozatosoknak.

{A}

„Arról volt szó, hogy kekszet nem is hozhatnak. Amikor utoljára kiflit láttam, akkor az megint a fekete kifli volt, de arra a hatóságok azt mondták, hogy nagyon egészséges, mert 650-es lisztből van. Mivel friss volt, tényleg nem volt hitvány, mint az, amire panaszkodtunk azelőtt” – fogalmazott Gábos Anna, utalva arra, amikor egy hónapja barna lisztből készült száraz kiflit kaptak a diákok, de a termék címkéjén más osztályzatú liszt szerepelt.