Felszámolják a régi vasúti iparvágányt a Rét utcában

Kovács Attila 2018. november 05., 10:45

Lassítja a forgalmat a tönkrement, vasúti forgalom által évtizedek óta nem használt vasúti átkelő a csíkszeredai Rét utcában, a sörgyár közelében. Felszámolása nemsokára megtörténik.

Forgalomlassítás a Rét utcában. Az átjárónak ma már nincs szerepe Fotó: Gecse Noémi

Jó ideje már nem a vonatra, hanem inkább a gödrökre, a hepehupás, megrongálódott, nagyobb sebességnél balesetveszélyes burkolatra figyelmeztet a Szent András-kereszt és a stoptábla a csíkszeredai Rét utcában a sörgyárhoz közeli vasúti átkelőnél. Itt két sínpár is van, amelyek építésük idején és utána a vasúti szállítást szolgálták, a nyugat felé folytatódó, ma már fűvel benőtt mellékvonal a vasúti fővonallal kötötte össze a sörgyárat.

Több mint huszonöt éve nincsenek használatban a sínek, amióta a vasúti áruszállítás visszaszorult.

Az átjáró most leginkább egy szélesebb fekvőrendőrre emlékeztet, amely lassítja a Rét utcai, viszonylag sűrű forgalmat. Az áthaladó autók, kamionok csak lépésben tudnak átjutni a síneken, amelyek mára megsüllyedtek, a kockakőből kialakított régi burkolat töredezik, és mindkét oldalon kátyúk alakultak ki.

Fotó: Gecse Noémi

Mivel ez az átkelő nincs a város tulajdonában, változtatni sem tudtak rajta, és abban az időszakban sem történhetett javítás, amíg az útszakasz az országos útügy ügykezelésében volt a felújítás miatt. Nemrég viszont

a vasúti iparvágány tulajdonosa, a Heineken csíkszeredai sörgyára urbanisztikai bizonylatot kért a polgármesteri hivataltól annak érdekében, hogy elkezdje a vasúti átjáró felszámolásához szükséges engedélyeztetési eljárást

– tudtuk meg Szőke Domokostól. Csíkszereda alpolgármestere arról viszont nem tud, hogy mikor kezdődhet el a munka, ezzel kapcsolatban a Heineken sajtóosztályától kértünk tájékoztatást, megkeresésünkre még nem válaszoltak.

{A}

Egyébként nem ez az egyetlen használaton kívüli vasúti átjáró, amely csíkszeredai útszakaszokat keresztez, és amelyet régóta nem használnak. A város nyugati ipari övezetében több olyan vállalat működött évtizedekkel ezelőtt, amely rendelkezett vasúti mellékvágányokkal, így például a házgyárként ismert betonelemgyár. Ebben a városrészben

a Baromtér, illetve az Akác utcákban is ilyen vasúti mellékvonalon kell áthajtaniuk az autósoknak,

ott viszont a Rét utcához viszonyítva a közúti forgalom sokkal kisebb. Szőke Domokos kérdésünkre elmondta, ezeket az iparvágányokat a cégek saját tulajdonukként telekkönyveztették, felszámolásuk részben elkezdődött, de ezekről a város nem rendelkezhet, mivel nem közterületek.