Munkaügyi miniszter: december 1-jétől nő a minimálbér

Székelyhon 2018. november 05., 09:53

December 1-jétől nő a minimálbér – jelentette be vasárnap este az Antena 3 televízió műsorában Lia Olguţa Vasilescu. A munkaügyi miniszter ugyanakkor hozzátette, bevezetik a diplomás minimálbért, illetve több pénzt kapnak azok is, akiknek legalább 15 év munkatapasztalatuk van.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

„Első lépésben módosítanunk kell a munkatörvénykönyvet, amelyben jelenleg nem létezik a differenciált minimálbér fogalma (...), majd ezt követően kell hoznunk egy kormányrendeletet. Eredetileg úgy volt, hogy 2019. január 1-jétől 2080 lej lesz a minimálbér, és 2350 lej lesz a legalacsonyabb havi bérük azoknak, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, vagy legalább 15 év szakmai tapasztalatuk van” – mondta Vasilescu.

A 15 év tapasztalat „általában” kell meglegyen

– magyarázta a tárcavezető, azaz nem felsőfokú végzettséggel, nem azonos munkahelyen, hanem úgy egyáltalán , amibe beleszámít az esetleges munkanélküli periódus vagy a szülési szabadság is.

A tárcavezető kifejtette, volt egy olyan elképzelésük, hogy november 1-jétől növeljék a minimálbért, de ezt a munkáltatók szervezeteinek nyomására elvetették.

 {A}

„A szakszervezetekkel és a munkáltatók szervezeteivel való találkozó után úgy döntöttünk (...), hogy

a minimálbért 2018. december 1-jétől növeljük, és akkor vezetjük be a differenciált minimálbért is”

– mondta el Olguţa Vasilescu.

A munkaügyi miniszter megerősítette: 2019-től minden állami alkalmazottnak nő a fizetése, mégpedig a fizetési törvénybe foglalt bérrács szerint 2022-ben esedékes, és a mostani fizetése közötti különbség 25 százalékával.