Iskolai büféket ellenőriznek a fogyasztóvédők

Simon Virág 2018. november 04., 20:25

A Maros megyei főtanfelügyelő kérésére a fogyasztóvédelmi hivatal ellenőrei az elkövetkező időszakban az iskolai kis üzletekben, bódékban is ellenőrzéseket tartanak.

Képünk illusztráció Fotó: Bodnár Arthur

Ioan Macarie főtanfelügyelő a Maros Megyei Prefektusi Kollégiumon tette szóvá, hogy több visszajelzést kapott, hogy

az iskolák udvarán, vagy közelében működő kisboltokban sokszor nem megfelelő minőségű termékeket árulnak.

{A}

A főtanfelügyelő azt is szóvá tette, hogy tanárok és gyermekek egyaránt panaszkodtak arra, hogy lejárt szavatosságú termékeket is árulnak ezeken a helyeken. A Maros Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője, Liviu Todoan elmondta, hogy az elkövetkező időszakban ellenőrzéseket tartanak az iskolákban és a tanintézetek mellett működő kisboltokban, de

vizsgálni fogják a tej és kifli program keretében biztosított termékek minőségét, tárolását is.

Todoran elmondta, hogy nemcsak az iskolákba tartanak átfogó ellenőrzést, hanem készülnek a téli ünnepekre is,  helyszíni terepszemléket tartanak a nagyáruházakban, játékboltokat, de elektronikai termékeket kínáló üzletekben is.

A Maros Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szakemberei az év első kilenc hónapjában 3000 helyszíni ellenőrzést végeztek, és a talált hiányosságok miatt 2,5 millió lej értékben róttak ki büntetéseket.

A felügyelőséghez beérkezett panaszok 62 százaléka jogos volt.

Egyre több szerződésekkel kapcsolatos reklamáció érkezik a felügyelőséghez, ezekkel kapcsolatban Todoran azt javasolja, hogy a fogyasztók olvassák el figyelmesen a hivatalos dokumentumokat mielőtt aláírják azokat.