Nem hódolt be a törököknek a Sepsi-SIC

Sánta Imre 2018. november 02., 20:30

A női kosárlabda Európa Kupa csoportkörének első mérkőzésén elszenvedett veresége után javított a Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC. A háromszékiek a második fordulóban a Sepsi Aréna lelkes közönsége előtt magabiztos győzelmet arattak a török Mersin BSB ellen.

Fotó: Sánta Imre

Fergeteges hangulat fogadta a pályára lépő csapatokat, a Székely Légió ezúttal is kitett magáért, a zöld-fehérek pedig mindjárt az első támadásnál Jovana Pašić révén meg is szerezték a vezető találatot.

A vendégek sem tétlenkedtek, hamar fordítani tudtak (2–4), de a túloldalon Higgins lendült játékba, és máris a háromszékieknél volt ismét az előny (6–4).

Fotó: Sánta Imre

A következő percekben mindkét csapat sok hibával játszott, így hosszú ideig nem változott az állás. A pontcsendet végül Solopova törte meg, aki távolról talált a gyűrűbe, majd Gödri-Părău is eredményes volt (11–4).

A törökök igyekeztek tartani a lépést, és csökkentették is hátrányukat, de az első negyed utolsó másodpercében Solopova a félpályáról is betalált, így visszaállt a hétpontos különbség (17–10).

Fotó: Sánta Imre

A folytatásban kisebb rövidzárlat állt be a háromszékiek támadójátékába, a vendégek pedig ezt ki is használták, és Ashley Walker eredményes játékának köszönhetően rövid időre a vezetést is átvették (19–20).

Slamova azonban rögtön válaszolt, majd Higgins, Whitted és Pašić is követte a példáját, így néhány perc elteltével fordítottak a zöld-fehérek (29–22), majd Slamova pontos dobásaival tovább duzzadt az előnyük, és tizenegy pontos vezetéssel zárták az első félidőt (37–26).

Fotó: Sánta Imre

A szüneti utáni rajtot is Zoran Mikes tanítványai kapták el jobban (43–26), a vendégek pedig csak három perc elteltével szerezték első pontjaikat, így nem tudtak felzárkózni.

Higgins a palánk alatt remekelt, majd Solopova újabb hárompontosával és Gödri-Părău szabaddobásával már tizenkilenc pontos különbséget mutatott az eredményjelző tábla (51–32).

{P11}

Ekkor felébredtek a Mersin játékosai is, és egy 12–0-s sorozattal hét pontra csökkentették hátrányukat (51–44). A zöld-fehéreknek végül sikerült kikászálódniuk a hullámvölgyből, és hamarosan ismét megnyugtató előnyt dolgoztak ki (57–46).

Az utolsó tíz percben a vendégek letámadásokkal próbálkoztak, de agresszív játékukra is volt ellenszere a háromszoros román bajnoknak, Solopova és Gödri-Părău pedig távolról is pontosan céloztak (65–49).

{P16}

A véghajrában egy nagy adok-kapok alakult ki, mindkét oldalon potyogtak a pontok, de a háromszékiek magabiztosan tartották előnyüket, esélyt sem adva ellenfeleiknek az újabb felzárkózásra.

A mérkőzés végét jelző dudaszó pillanatában a Sepsi Aréna közönsége felállva ünnepelte a győzelmet: kedvenceik 87–70 arányban nyertek.

{P17}

A Sepsi-SIC legeredményesebb játékosai Marina Solopova és Kristina Higgins voltak, mindketten 21–21 pontot szereztek, utóbbi viszont még 19 lepattanót is begyűjtött, tehát dupla-duplával zárt.

„Örülök, hogy az első elveszített mérkőzésünk után ma sokkal karakteresebb játékot mutattunk. Nem voltunk elégedettek a korábbi teljesítményünkkel, de jól reagáltunk, és a begyűjtött lepattanók száma azt mutatja, hogy keményen és energikusan játszottunk. Az elkövetett hibák ellenére is elégedett vagyok, hiszen még így is sikerült megnyerni a meccset.

Büszke vagyok a csapatomra, és köszönetet kell mondanom a szurkolóknak, akik mellettünk voltak ma is, de akkor is, amikor húsz ponttal kikaptunk. 

Fantasztikus hangulatot teremtettek az arénában” – nyilatkozta a mérkőzést követően Zoran Mikes, a Sepsi-SIC vezetőedzője.

{A}

A zöld-fehérek az Európa Kupában legközelebb november 7-én, szerdán a szintén törökországi Orman Genclik vendégeiként lépnek pályára, de addig még a hazai pontvadászatban november 4-én, vasárnap 19 órakor a Szatmárnémeti VSK együttesét fogadják a Sepsi Arénában.

Női kosárlabda Európa Kupa, D-csoport, 2. forduló, Sepsi Aréna, 2000 néző:
Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC–Mersin BSB 87–70 (17–10, 20–16, 20–20, 30–24)
Sepsi-SIC: Higgins 21, Solopova 21 (5x3), Gödri-Părău 14 (1x3), Pašić 6, Whitted 6. Cserék: Slamova 17 (2x3), Ghizilă 2, Sipos, Allen. Edző: Zoran Mikes.
Mersin: Mitchell 19, Walker 14 (1x3), Yalcin 14 (1x3), Petronyte 11, Cado. Cserék: Talay 8 (1x3), Cigil 2, Korkmaz 2, Karatas. Edző: Ozlem Sencan.
Játékvezetők: Goran Šljivić (osztrák), Nemanja Ninković (szerb), Silvia Rath (osztrák).

A D-csoport másik mérkőzésén:
Orman Genclik (török)–WBC Jenyiszej (orosz) 82–74 (20–23, 25–24, 25–14, 12–13)