Templomi perselyt fosztott ki Halottak napján

Balázs Katalin 2018. november 02., 16:36

Ismeretlen tettes egy kővel ütötte le a perselyen található lakatot, majd távozott a hívek adományával a gyergyószentmiklósi Szent István templomból pénteken délben.

Málló kővel verték le a persely lakatját. Darabjai a padlón maradtak Fotó: Balázs Katalin

Keresztelőt tartottak 12 órakor a Szent István templomban, akkor még a sekrestyésnek, illetve az ünneplőknek sem tűnt fel, hogy bármi változás lenne a bejárat közelében lévő perselyen.14 órakor már az üres perselyt, a lakat leveréséhez használt kő darabjait láthatta a sekrestyés által értesített plébános. 

Keresztes Zoltán plébános értesítette a rendőrséget, akik helyszíneltek és eljárást indítottak az ügyben ismeretlen tettes ellen. A plébános lapunknak elmondta,

általában napközben a templom előtere van csak nyitva, most viszont Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából a belső ajtókat sem zárták be.

Fotó: Balázs Katalin

Nem hiszi, hogy bárki arra alapozott volna, hogy mikor ürítik a perselyt, annak rendszerét nem ismerhetik, inkább az kelthette fel az érdeklődést, hogy ilyenkor a világítani hazaérkezők a templomba is betérnek és perselybe több pénzt tesznek. Keresztes Zoltán szerint 

mintegy háromszáz lej lehetett a fém perselyben.

Nem az összeg hiánya, hanem az a tény szomorítja, hogy vannak, akik ilyen lehetőséget látnak a halottak napjában.

{A}