Átalakulóban az ingatlanpiac? Csökkent a lakáseladások száma, az áremelkedés is megtorpant

Iszlai Katalin 2018. november 03., 10:23

Országos szinten mérséklődött az ingatlanpiaci árak növekedése, és az adásvételek száma is visszaesett szeptemberben. Ennek ellenére a lakásárak még mindig az egekben járnak: Marosvásárhelyen 1000, Csíkszeredában 900 euróba kerül egy lakás négyzetmétere.

Az ingatlanárak mértéke a kínálattól is függ Fotó: Haáz Vince

Míg korábban csak a szárnyalásról lehetett hallani, augusztus óta visszaesés figyelhető meg a romániai ingatlanpiacon – derül ki az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség (ANCPI) adataiból. A legfrissebb statisztika szerint

országos szinten 42 522 ingatlant adtak el szeptemberben, ami 26 százalékos csökkenést jelent az előző év hasonló időszakához képest (15 256 ingatlannal kevesebb).

A visszaesés szinte mindenhol érezhető volt, az ingatlanpiaci tranzakciók tekintetében élen járó Bukarestben például szeptemberben 2205 lakást adtak el, ez 50 százalékkal kevesebb, mint tavaly szeptemberben. Kolozs megyében 600 adásvételt jegyeztek, tavaly ilyenkor azonban közel 1300-at. Kevésbé látványos a hanyatlás Hargita megyében, ahol szeptemberben 583 ingatlant értékesítettek a tavalyi 601-es képest. Kivételt képez azonban Maros megye, ahol az országos tendenciával ellentétben növekedtek az eladások: 1031 tranzakció történt, miközben tavaly szeptemberben mindössze 697.

Az AnalizeImobiliare.ro ingatlanpiaci szakportál rendszeresen végez felméréseket a lakáspiac alakulásával kapcsolatosan, a harmadik negyedévre vonatkozó elemzésüket a napokban hozták nyilvánosságra. A tranzakciók számának csökkenését ebben is tárgyalják, emellett pedig egy másik érdekességre is rámutattak:

az árak rohamos növekedése is visszafogottabbá vált. Július és szeptember között mindössze 0,7 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak a második negyedévhez képest.

Az utóbbi három évben egyébként – amióta az árak növekedni kezdtek – összesen 31 százalékos emelkedést jegyeztek a piacon. Az árak emelkedésének lassulása és az adásvételek számának csökkenése következtében a lakástulajdonosok elkezdtek a bérbeadás felé hajlani, a harmadik negyedévben a kiadó lakások száma meghaladta az eladásra szántakét.

A kutatásból az is kiderül, hogy

évek óta Kolozsváron a legdrágábbak az ingatlanok,

ott a harmadik negyedévben 0,9 százalékos áremelkedést jegyeztek, így jelenleg átlagosan 1520 euróba kerül egy lakás négyzetmétere. A harmadik negyedévben az ország nagyvárosai közül Brassóban tapasztalták a legnagyobb áremelkedést (1,7%), ott ezáltal már 1060 euróba kerül egy négyzetméter. Egyes kisebb megyeszékhelyek esetében azonban ennél sokkal jelentősebb növekedést jegyeztek: az első helyen Vaslui megye szerepel 6,3 százalékos növekedéssel, itt átlagosan 690 eurót ér egy négyzetméter. Ezt követi Zsilvásárhely (+4,9%, 930 euró/m²), Gyurgyevó (+4,8%, 530 euró/m²), Szörényvár (+4,4%, 620 euró/m²) és

Csíkszereda, ahol egy 4,3 százalékos áremelkedés után már 900 eurós a négyzetméterenkénti ár.

A lista ellentétes oldalán Szeben áll, ott 3,5 százalékos árcsökkenést jegyeztek, így a csíkszeredaihoz hasonlóan 900 euró a lakások négyzetméterenkénti ára. Kedvező helyzetben van továbbá Marosvásárhely is, ahol szintén csökkentek az árak (-0,4%, 1000 euró/m²).

A bérleti díjak tekintetében azonban az élvonalban van Maros megye székhelye: átlagosan havi 250 eurót kérnek egy 1980–2000 között épült kétszobás lakásért. Ennél többe csak a nagy egyetemi központokban kerül a lakbér, mint Jászvásár és Temesvár (300 euró), Brassó (310 euró), Bukarest (367 euró) és Kolozsvár (400 euró).

{A}

Az eladások számának csökkenésével nem, az árak folyamatos növekedésével azonban egyetért Szabó Lehel, a csíkszeredai, székelyudvarhelyi és gyergyószentmiklósi Well ingatlanügynökségek vezetője. Elmondása szerint

nem érezhető számottevő változás a tranzakciók számában, jelenleg is rengetegen keresnek lakást, csak nem igazán találnak.

„2015 óta folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak az árak és az eladások is. Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában hasonlóak az árak, de Udvarhelyen valamiért mindig is többe került egy-két ezer euróval a lakás a megyeszékhelyhez képest, Gyergyószentmiklóson pedig ennek az árnak körülbelül fele érvényes. A három város közül Csíkszeredában a legmagasabb a tranzakciók száma, de Udvarhely is szorosan a nyomában van.

A legnagyobb probléma az, hogy nagyon kevés új ingatlant építenek Hargita megyében,

így történhetett meg mára az, hogy a marosvásárhelyi ingatlanárak szinte megegyeznek a Hargita megyeiekkel. Vásárhelyen ugyanis folyamatosan épülnek új lakások, van választási lehetőségük az ottani vásárlóknak, a Hargita megyei piacon azonban ugyanazok az ingatlanok forognak évek óta” – magyarázta Szabó.

Fotó: Farkas Tamás

Hozzátette, az eladások mellett a bérleti díjakra is érdemes odafigyelni, hiszen utóbbiak esetében robbanásszerű növekedést tapasztaltak az elmúlt időszakban. Csíkszeredában például egy háromszobás lakás havi bérleti díja jelenleg meghaladja a 300 eurót, a kétszobásoké 200–250 euró között mozog, de egyszobást is nehezen kapni 150 euró alatt. A bérleti díjak Udvarhelyen és Gyergyóban is növekedtek, előbbinél a csíkihoz hasonlóak az árak, utóbbinál alacsonyabbak. 

További csökkenés várható?

Ha a Hargita megyei városokban nem is, Marosvásárhelyen valóban észrevehető egy kismértékű csökkenés az ingatlanpiacon – állítja Trella-Várhelyi Tamás ingatlanszakértő. Mint mondta, az elmúlt időszakban számbelileg kevesebb lakás cserélt gazdát, ezzel párhuzamosan pedig az árak csökkenése is tapasztalható volt Maros megyében.

Az eladók ragaszkodnak a magasabb árakhoz, de a vevők nem hajlandók olyan sokat fizetni, így aki el akarja adni a lakását, az kénytelen engedni az árból.

„Ez nem szembetűnő, de érzékelhető az árcsökkenés. Ha figyelembe vesszük, hogy közeledik a karácsony és a téli ünnepkör, amikor az emberek foglaltak lesznek, ráadásul egyre hidegebb lesz, így senki nem akar költözni, akkor szinte biztos, hogy a lakásárak tovább fognak csökkenni” – emelte ki az ingatlanszakértő. A jelenlegi marosvásárhelyi árakkal kapcsolatosan elmondta, lakónegyedenként nagyon nagy különbségek figyelhetők meg: a legdrágább a Kornisa és a főtér, előbbi főként az orvosi egyetem és a kórház miatt. Itt egy kétszobás lakás ára a 60 ezer eurót is elérheti, sőt már ennél valamivel drágábban is cserélt gazdát tömbházlakás. Ugyanekkora ingatlan a Meggyesfalvi negyedben 32–35 ezer euró. Utóbbi áron kínálják a Kövesdombon és a Tudor negyedben a nagyobb, 30 négyzetméteres garzonlakásokat is.