Újra próbálkoznak a külföldi telefonos csalók

Simon Virág 2018. november 02., 15:40

Csalás áldozataivá válhatnak azok, akik visszahívják az őket megcsengető ismeretlen külföldi telefonszámokat. Akik azt gyanítják, hogy telefonos csalók áldozata lettek, a rendőrségen jelezhetik az esetet. 

Nem ajánlott visszahívni az ismeretlen külföldi számokat Fotó: Gecse Noémi

Az utóbbi napokban ismét jelentkeztek a telefonos csalók, akik külföldi országok hívószámairól csengetik meg a gyanútlan telefontulajdonost, és próbálják rábírni, hogy visszahívja őket. Albániai (előhívószám: +355), burundi (+257), malawi (+265), marokkói (+212), nigériai (+234), tunéziai (+216), fehéroroszországi (+375), pakisztáni ( +92) és észtországi (+372) telefonszámokról érkeznek a gyanús hívások, akár naponta többször.

Általában csak egy rövid csengetés erejéig tartanak, majd megszakadnak. A csalók így próbálják elérni, hogy a kíváncsi telefontulajdonos visszahívja őket.

Egyik marosvásárhelyi olvasónk arról számolt be, hogy számára ismeretlen előhívószámmal kezdődő telefonszámról tárcsázták. Első alkalommal nem volt nála a telefon, így nem vette fel, másodszor azonban épp keze ügyében volt: idegen nyelven beszéltek a vonal túlsó oldalán, aztán megszakították a beszélgetést. Amikor rákerestek a hívószámra és az valamelyik afrikai országból való volt, akkor kezdtek gyanakodni, hogy esetleg csalásról van szó.

Egy másik olvasónk arról tájékoztatott, hogy

két különböző marokkói számról tárcsázták naponta többször, de miután ő nem fogadta a hívást és nem is hívta vissza a számot, másnap már nem zaklatták.

Voltak olyanok is, akik kíváncsiságból visszahívták a számot, de ismeretlen személy vette fel, és furcsa idegen nyelven (nem angolul) beszélt. Egyelőre nem tudni, hogy a hívás fogadása vagy a visszahívás többletköltséggel jár-e. Hasonló esetekről idén tavasszal is beszámolt az országos és helyi sajtó, akkor az Országos Távközlési Hatóság (ANCOM) közleményt is kiadott, amelyben felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne hívják vissza az ismeretlen külföldi telefonszámokat, mert csalás áldozataivá válhatnak. Akkor azok, akik visszahívták az ismeretlen külföldi számokat, egység nélkül maradtak (feltöltőkártya esetén) vagy többletköltséggel kellett számolniuk (bérletes szolgáltatás esetén).

{A}

Az ANCOM azt javasolta az érintetteknek, hogy amennyiben sejtik vagy tudják, hogy telefonos csalók áldozataivá váltak, mindenképpen jelentsék ezt a rendőrségen, hiszen csak ők hivatottak az ilyen esetekben vizsgálódni. Érdeklődésünkre a Maros megyei rendőség sajtószóvivője, Andreea Pop elmondta, hogy

csak írásos panasz nyomán kezdik el a vizsgálatokat; akiket megkárosítottak, azok a 0265-202 312-es rendőrségi telefonszámon érdeklődhetnek az eljárás folyamatáról.

Az illetékes azt nem tudta megmondani, hogy mostanáig érkezett-e már ilyen jellegű panasz a rendőrségre.