„Felháborító! Magyarul énekeltek a csíki kupameccsen”

Zátyi Tibor 2018. november 02., 12:48

Földbe döngölő kritikák születtek a csütörtök esti FK Csíkszereda–Bukaresti Dinamo kupamérkőzéssel kapcsolatban az országos sajtóban. Mindegyik írás a fővárosi együttes óriási bukásával foglalkozik, a csíki bravúr csupán fél mondatokban van megemlítve.

A csapat és a szurkolók közösen ünnepelték a továbbjutást Fotó: Gecse Noémi

Apokaliptikus röhej – írja címlapján a Gazeta Sporturilor pénteki lapszáma, kiemelik, hogy a büntetőlövések során Grozav és Delorge is kiröhögtette magát Csíkszeredában, előbbi azzal, hogy a kapu fölé emelte a labdát, míg a belga azzal, hogy egymás után két büntetőt is kihagyott.

{A}

A GSP honlapján több elemzés is született a Dinamo búcsúját követően. Mindenhonnan zúdul a kritika Mircea Rednic csapatára,

hiszen a sokkal tapasztaltabb fővárosi együttes háromszor is lezárhatta volna a továbbjutást,

ám Grozav, Olteanu és Ciobotariu sem tudta legyőzni Bordás kapust

A Gsp.ro információi szerint a Dinamo ötödik büntetőjét elvagánykodó Gicu Grozav pénteken reggel felbontotta szerződését a klubbal. Ebben valószínűleg közrejátszott az, hogy a Dinamo edzője, Mircea Rednic a csütörtöki esti sajtótájékoztatón keményen kritizálta a játékosait.

{K1}

A tizenegyespárbajt az Afrika Kupákon látottakhoz hasonlították, nem csoda, hiszen a 2015-ös kiírás döntőjében Elefántcsontpart a tizenegyedik párban győzte le Ghánát.

A fővárosi újságírók egyedül Nistor játékával voltak elégedettek, aki jobbal és ballal is legyőzte Bordást, majd értékesítette büntetőjét is. A Dinamo kapusa is kapott dicséretet, Helmuth Duckadamhoz hasonlították, aki négy büntetőt hárított az 1986-os BEK (most már Bajnokok Ligája) döntőjében, a Steaua–Barcelona találkozón.

Muțiu hős lehetett volna, hiszen négy büntetőt hárított, ám társai nem tették azzá – írják. Azt már elfelejtik megemlíteni, hogy Bordás is négy büntetőt hárított, egymás után! Akárcsak Duckadam Sevillában…

Bordás nem hétköznapi tettet hajtott végre a büntetőpárbaj során Fotó: Gecse Noémi

Történelmi szégyen! – ezzel a címmel tette közzé cikkét a Prosport.ro,

és kiemelik, 45 év után ismét egy harmadosztályos együttes búcsúztatta a Dinamót a Román Kupa küzdelmeiből. Kiemelik, hogy 1973-ban a „Vörös Kutyák” keretében olyan játékosokkal, mint Cornel Dinu, Mircea Lucescu, Radu Nunweiller, Augustin Deleanu vagy Florea Dumitrache, a nyolcaddöntőben kikaptak a C osztályos Galaci Constructortól.

A ProSport megemlíti, hogy a csíki lelátókon a fociünnepből háború lett,

hiszen a hazai szurkolók kifeszítették Székelyföld zászlóját, Románia ellen skandáltak és magyarul énekeltek... majd kiemelik, hogy a Dinamo szurkolói hazafias dalokat adtak elő.

Rasszizmus és idegengyűlölet a Csíkszereda–Dinamo mérkőzésen – így ír a Fanatik.ro. „Sajnos, amíg a pályán volt mit nézni, addig a lelátókon történtek túlmentek a jóízlés határain. A Dinamo szurkolói egész mérkőzésen idegengyűlölő rigmusokat kiáltottak. A hazai drukkerek a mérkőzés végén azt skandálták, hogy »Cigányok! Cigányok!«, majd előkerült a »Ria, Ria, Hungária!« is. Erre már nem volt idejük válaszolni a Dinamo ultráinak, hiszen azzal voltak elfoglalva, hogy számon kérjék a csapat játékosait.”

{K3}

Amúgy a Dinamo ultrái hazaúton megállították a Bukarest felé tartó csapatbuszt, három autóval állták el az útját, hogy számonkérjék a csúfos kupabúcsú miatt a játékosokat és a csapatvezetőséget. A busz végül megállt egy benzinkútnál, ahol Mircea Rednic edző és Iulian Mihăescu szóba állt a felháborodott szurkolókkal.

Fotó: Gecse Noémi

Természetesen a magyar sajtóban a csíki siker került a középpontba. A Nemzeti Sport pénteki címlapján öles betűkkel hirdeti a csíki csodát: a román harmadosztályban szereplő FK Csíkszereda legyőzte a tizennyolcszoros bajnok és tizenháromszoros kupagyőztes Dinamót.

A csakfoci.hu is csodaként jellemzi az FK továbbjutását, összefoglalójuk végére pedig beillesztették a székely himnuszt éneklő közönségről készült videót is.

A 24.hu pedig csíkszeredai hősökről ír, akik kiütötték a bukarestieket a sorozatból. Természetesen az origo.hu, a 444.hu és az index.hu is beszámolt a bravúros továbbjutásról.

{K2}