A lehetőség adott, mégis kevesen vesznek részt egészségügyi felmérésen

Molnár Rajmond 2018. november 02., 11:47

Elenyésző azoknak a felnőtteknek a száma, akik az utóbbi években általános egészségügyi felmérésre jelentkeztek háziorvosuknál Hargita megyében. Tavaly mindössze 1390-en voltak, holott több mint 200 ezer biztosítottat jegyeznek a megyei statisztikák.

Tavaly a 18-39 éves korosztályból csak 536 személy vett részt szűrővizsgálaton Hargita megyében, 40 éves kor felett pedig 854. Képünk illusztráció

A vonatkozó jogszabályok szerint 18-39 éves kora között egy egészségbiztosítással rendelkező személy háromévente jelentkezhet általános egészségügyi felmérésre. Amennyiben a szűrővizsgálat alkalmával a háziorvos bizonyos betegségek esetében fellépő kockázati tényezőket állapít meg, az illető már évente részt vehet ilyen ellenőrzésen. Negyvenéves kor fölött pedig szintén évente mehetnek háziorvosukhoz a biztosított személyek általános egészségügyi felmérésre.

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vonatkozó statisztikái szerint

2016-ban 2136 tizennyolc év fölötti személy vett részt a szóban forgó szűrővizsgálaton, 2017-ben pedig 1390.

Tavaly például a 18-39 év közötti korosztályból csak 536 személy jelentkezett ilyen vizsgálatra Hargita megyében, a 40 éven felüliek közül pedig 854. Elenyésző számadatok ezek ahhoz képest, hogy tavaly és azelőtt mintegy 250 ezer egészségbiztosítottat jegyeztek a Hargita megyei statisztikák, közülük pedig alig több mint 60 ezer 18 év alatti gyermeket tartottak számon  – derül ki az adatokból. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni – mondta a témával kapcsolatos érdeklődésünkre Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója –, hogy a krónikus és akut betegek többsége esetében a vizsgálatok ideje alatt a háziorvosok elvégeznek egyfajta általános egészségügyi állapotfelmérést, amelyet nem számolnak bele a biztosítási pénztár statisztikájába.

Duda Tihamér kiemelte,

az egészségbiztosítási rendszer finanszírozza az általános egészségügyi felmérést, mégis elenyésző azok száma, akik önszántukból részt vesznek rajta.

Hangsúlyozta, fontos tudatosítani az emberekben, hogy van lehetőségük erre, a saját egészségük érdekében kihasználhatják az ilyen és ehhez hasonló lehetőségeket.

{A}

Az egészségünk, az életminőségünk, a munkabírásunk függhet ettől. Számos betegség semmilyen előjelt nem mutat jó ideig, viszont ha későn fedezik fel, sok esetben már nem megelőzhetők, akár halálhoz is vezethetnek. Nem mindegy, hogy még kezdeti vagy már előrehaladott stádiumban fedezi fel azt az orvos

– fogalmazott. Ugyanakkor úgy vélekedett, az egészségbiztosítási rendszerben valamilyen módon kötelezővé, vagy igencsak ajánlottá kellene tenni a szűrővizsgálatokon való részévételt, ahogy ezt már több nyugati országban is megoldották. Végezetül rámutatott, egészségügyi szempontból sokkal olcsóbb és hasznosabb egy betegséget korai fázisban kiszűrni vagy felfedezni a rá utaló jeleket, mint előrehaladott stádiumban gyógyítani azt.

Bachner Katalin csíkszeredai háziorvos is úgy látja, több oka van, amiért ilyen csekély az érdeklődés az általános egészségügyi szűrés iránt: elsősorban túlterhelt az egészségügyi alaphálózat, rendkívül nagy sorok vannak a háziorvosi rendelőkben, nem beszélve a különböző laboratóriumi- vagy szakorvosi vizsgálatok esetében. Az embereknek nincs türelmük kivárni, amíg sorra kerülnek – magyarázta. Másodszor – folytatta –, sokan a munka mellett nem tudnak időt szorítani erre, harmadsorban pedig

van az a kategóriája az embereknek, akiket nem igazán érdekel az egészségmegelőzés, nagyon lazán veszik ezt.

Véleménye szerint nem áll fenn az a probléma, hogy a biztosítottak ne tudnának arról, hogy lehetőségük van az általános egészségügyi felmérésen részt venni három vagy egy évente.

Az általános egészségügyi felmérésről

Az általános egészségügyi szűrés azt jelenti, hogy bizonyos időközönként a kivizsgálásra jelentkező személyt a háziorvosa részletesen megvizsgálja, azaz tulajdonképpen ez egy egészségfelmérő vizsgálat. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ezen a biztosított személyek vehetnek részt, tehát az ezután járó költségeket a biztosítási pénztár számolja el az orvosi rendelőknek. A vizsgálat részeként ha a háziorvos felfedez bármilyen rizikótényezőt, fokozottan figyeli azt, alaposan kivizsgálja a beteg szervet, szervrendszert. Ezek alapján pedig további vizsgálatokra küldheti a beteget, amelyek nagy részét szintén fedezi a biztosító. A biztosítottak önszántukból vehetnek részt az egészségfelmérésen.