Rednic szerint megérdemelt az FK továbbjutása

Dobos László 2018. november 02., 00:16

A harmadosztályos FK Csíkszereda történelmi mérkőzésen, 3–3-as döntetlen után tizenegyesekkel búcsúztatta a 18-szoros bajnok és 13-szoros kupagyőztes Bukaresti Dinamót a labdarúgó Román Kupában, és bejutott a legjobb nyolc közé.

Fotó: Gecse Noémi

Az első csíki villanyfényes találkozó, az első alkalom, hogy három országos tévétársaság Csíkszeredából labdarúgó-mérkőzést közvetített, és a legjobb eredmény, amit eddig elért a csíki foci – ez mind egyszerre történt meg.

A sepsiszentgyörgyi Székely Légióval megerősített csíki szurkolók utcai vonulással hangolódtak a meccsre. 

Akik nem jutottak belépőjegyekhez, azok tömött sorokban a pályát övező kerítésen kívülről, a kisebbik lelátó mögötti tömbházak ablakaiból, erkélyeiről követték kedvenceik küzdelmét, akikért nagyon sokan a képernyők előtt is szorítottak.

Fotó: Gecse Noémi

Zúgott a hangorkán a lelátón, és mint később bebizonyosodott, a találkozó elején közösen elénekelt Nélküled című dal, a szurkolói himnusz leginkább arra volt jó, hogy összekovácsoljon mindenkit.

Azok is, akik kevés esélyt adtak a csíkszeredai csapatnak, hinni, remélni, lelkesedni kezdtek, és ahogy telt az idő, olyan erőt adtak át a csapatnak, amelyet sem a balszerencse, sem a rosszindulatú játékvezetői döntések, sem az ellenfél nem tudott felülmúlni.

{K1}

És hihetetlen izgalmak, ritkán látott büntetőpárbaj után olyan örömünnepet élt meg mindenki, amelyet talán felülmúlni még lehet, de elfelejteni soha. Velünk volt a Jóisten – mondták többen is a lelátón. Csütörtök este ennek így kellett történnie.

{A}

Mestermérleg

Mircea Rednic, a Bukaresti Dinamo vezetőedzője: „Leckét adott nekünk az FK Csíkszereda, nem tudom futballeckét-e, de a labdarúgás iránti tiszteletből mindenképpen leckét kapott a Dinamo. A házigazdák hittek az esélyükben, megharcoltak minden labdáért. Agresszívek voltak, úgy játszottak, ahogy a profi futballistának játszania kell. Nulla-kettőről visszajöttünk a játékba, átvettük a vezetést, de nem tudtuk megtartani az előnyünket.

Összességében nem érdemeltük meg a továbbjutást. Azt kérdezték tőlem, hogy tetszett-e nekem valaki a csíkiak közül. Persze hogy tetszett 2–3 játékos.

De nekem, a Dinamo számára mások választottak játékosokat, és én azokkal kell dolgozzak. Néhány játékostól megválunk, tisztogatás lesz a Dinamónál. Visszatérve a mérkőzésre, a játékvezetők adhattak volna egy-egy tizenegyest a rendes játékidőben mindkét csapatnak, de nem nagyon értettem, miért ismételtették meg az utolsót a büntetőpárbajnál. Ismételtethettek volna háromszor is, a csíki kapus azt is kivédte volna. Gratulálok az FK Csíkszeredának, és azt kívánom, jussanak fel a másodosztályba. Megérdemlik. Egy kis város, nagyszívű emberekkel. Tetszett a hangulat, tetszett, ahogy biztatták kedvenceiket.”

{K2}

Valentin Suciu, az FK Csíkszereda vezetőedzője: „Egy őrült meccs, amely – egy régi román mondás szerint – tiltott a szívbetegeknek. Nem akarok a Dinamóval foglalkozni, beszélni az ő játékukról. Megvannak nekünk a saját feladataink, most a legfontosabb az, hogy a játékosok pihenjenek, mert nehéz bajnoki mérkőzés vár ránk vasárnap Besztercén. Gratulálok minden játékosomnak, gratulálok a klub vezetőségének, hogy villanyvilágítást bérelt, köszönöm a szurkolóknak a nagyszerű szurkolást, a biztatást. Kérdezték, hogy miért kaptunk két piros lapot. Én sem értem, hogy a cserepadon ülő Magyari miért kapta meg második sárga lapját, illetve a lefújás után miért mutatták fel a piros lapot Edernek. Remélem, valaki kideríti, és felvilágosít ezekről a lapokról.

Ott vagyunk Románia legjobb nyolc csapata között, bárki lesz is a negyeddöntős ellenfelünk, ajándék számunkra.

Nincs preferenciám, lehet bárki az ellenfél. Pardon, megfogtak – mondta a végén nevetve – nem szeretnék a Sepsi OSK-val negyeddöntőzni, mert ők is, és mi tovább szeretnénk jutni.”