Ezer méter mélyre fúrnak, termálvíz után kutatnak Csíkmadarason – élményfürdő lehet a vége

Barabás Hajnal 2018. november 01., 19:25

Értékesítendő erőforrásként tekint a termálvízre több csíkmadarasi, akik élményfürdő létesítéséhez fogtak. A községbe tervezett beruházáshoz tavasszal szeretnének hozzáfogni, első lépésként geológiai fúrást végeztetnek.

Újjáélesztenék a fürdőkultúrát Csíkmadarason. A látványtervek már elkészültek

A tavasszal várhatóan ezer méter mélyre fúrnak, 60–70 Celsius-fok hőmérsékletű termálvizet kutatnak Csíkmadarason. Jelenleg azon dolgozik az önkormányzat, hogy biztosíthassa a technikai feltételeket a geológiai fúráshoz – tudtuk meg Bíró Lászlótól. Csíkmadaras polgármestere elmondta,

feltárási jogot szereztek az Altalajkincsek Országos Ügynökségétől, a szerződést pedig múlt héten aláírták.

A fúráshoz fél éven belül hozzá kell fogniuk, a szerződés egyébként két és fél évre szól, hosszabbítási lehetőséggel. „Ha tényleg létezik Csíkmadarasnak ez az erőforrása, elérhető távolságban, azaz ezer méter mélységben, akkor ki kell aknáznunk” – jegyezte meg a polgármester. Hozzátette, a termálvizet nemcsak a tervezett élményfürdő üzemeltetéséhez használhatnák fel, hanem hőenergia-forrásként is.

{A}

Arról már korábban beszámoltunk, hogy több helybéli kezdeményezésére élményfürdő létesítését tervezik Csíkmadarason, Bíró László polgármester pedig egyik felkarolója ennek az ügynek. Mint tőle megtudtuk, többen is érdeklődtek azóta az elképzelés iránt, ugyanakkor

továbbra is várják mindazokat, akik csatlakoznának a projekthez, támogatnák azt.

Jelenleg folyamatban van az élményfürdő létrehozásához és működtetéséhez szükséges jogi forma bejegyzése. A polgármester szerint valószínűleg a részvénytársaság vállalkozási forma mellett döntenek. „A neheze ezután jön, hiszen több százezer eurós nagyságrendű finanszírozást kell biztosítani az élményfürdő létrehozásához” – fűzte hozzá a községvezető.

Csíkmadaras két geológiai törésvonalon helyezkedik el, ennek köszönhetően 1000–1100 méter mélységben 70–80 Celsius-fokos hőmérsékletű vizet találhatnak, akár gyógyhatású ásványvizet is.

A fürdőkomplexum létesítéséhez már előtanulmányokat is végeztettek,

a kivitelezéshez a központi park mögötti, mintegy tíz hektáros terület áll a rendelkezésükre, de további területek is vannak, ahová szükség esetén terjeszkedni tudnak.