Állatorvosok mérik fel a jószágállományt – van még tisztáznivaló

Baricz-Tamás Imola 2018. november 05., 21:54

Felmérik az állatállományt: az országos szintű ellenőrzés során a körzeti állatorvosok nemcsak az elektronikai rendszerben szereplő adatokat vetik össze a valósággal, hanem az állatok egészségi állapotát is felmérik. Gyergyószéken nagy az összevisszaság.

A papíron szereplő és az istállóban talált állatok számának egyeznie kell Fotó: Barabás Ákos

A haszonállatok nyilvántartását ellenőrzik ebben az időszakban Gyergyószéken is oly módon, hogy minden gazdához ellátogatnak, számba veszik jószágait. Ha szükséges, akkor fülszámmal látják el ezeket, vagy ha a gazdaságból a korábbi ellenőrzés óta eladtak, illetve levágtak háziállatot, azokat törlik a nyilvántartásból.

Tulajdonképpen rendet csinálunk az elektronikus nyilvántartó-rendszerben, ami azt jelenti, hogy az adatok feldolgozása után tiszta képet kapunk a gazdaságokban lévő állatokról

– számolt be érdeklődésünkre Gáll József, gyergyószentmiklósi körzeti állatorvos.

„Az akció országos szintű, és jelenleg minden kolléga ezzel foglalkozik a hozzá tartozó településeken. Mi is az országos hatóság megbízásából végezzük az ellenőrzést Gyergyószentmiklóson, valamint Alfalu és Szárhegy községben. A számítógépes nyilvántartás alapján felkeressük a gazdaságokat, ahol a gazdáknak minden nyilvántartott állattal el kell számolniuk. Emellett

a jószág egészségi állapotát is felmérjük, figyelve a rendellenességekre, szükség esetén lázat mérünk, meg is vizsgáljuk az állatokat

– ismertette az állatorvos.

Megtudtuk, hogy a terepmunkával várhatóan két hét alatt végeznek, egy időben több csoport is dolgozik különböző gazdaságokban. Az eddigi tapasztalat tükrében Gáll József elmondta, hogy

nagy a rendetlenség, vagyis az udvarokon általában több vagy kevesebb állat van, mint amennyinek a nyilvántartás szerint lennie kellene.

A helyszíni ellenőrzést követő papírmunka, az adatok feldolgozása pedig még több problémát felszínre fog hozni – tette hozzá a szakember. Hangsúlyozta, Romániában a gazdákra van bízva az állatállományban történt változások bejelentése, és ezt minden állattartónak komolyan kellene vennie. A gazdák viszont többnyire elmulasztják bejelenteni, ha disznót, juhot, szarvasmarhát vásárolnak, és ebből adódnak a gondok leltározáskor.

{A}

Arról is beszámolt az állatorvos, hogy a jelenlegi ellenőrzés után a szarvasmarhák esetében tébécé-szűrés lesz, majd a kutyák kötelező oltása következik. Az állattartók tehát áprilisig számíthatnak arra, hogy az állatorvos felkeresi őket. „A gazdálkodásból élők lassan megszoknak bennünket, de a bejelentetlen állatok tulajdonosai nem nagyon szeretnek, ugyanis nekünk feladatunk kideríteni az állatok eredetét, származását.

Sajnos előfordul, hogy egyszerűen nem engednek be az udvarra.

Ha így történik, ezt jeleznünk kell a megyei állategészségügyi hatóságnál, és onnan küldenek ellenőröket, volt már erre példa. Ez bírsággal is jár, mivel a helyi állatorvos feladatának elvégzését akadályozza az, aki nem fogadja a szakembereket” – tájékoztatott Gáll József.