Hétmillió eurót költenek felzárkóztatásra Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2018. november 01., 16:56

Nagyszabású felzárkóztató programot ültetnek gyakorlatba a következő öt évben Sepsiszentgyörgyön, a társadalom perifériájára szorult közösségeken segítve.

Az örkőieknek is segítenek a felzárkóztatásban. Pénz bőven van rá. Archív Fotó: Zsók Enikő

A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület a következő években összesen

hétmillió eurót kínál fel pályázati úton, hogy megvalósítsák a helyi fejlesztési tervben elfogadott projektcsomagot.

A keretet a fejlesztési minisztérium hagyta jóvá – a pénz valójában nem érkezik be a városba, hanem pályázati úton talál gazdára a Humánerőforrás Operatív Program (POCU) és a Regionális Operatív Program (ROP) révén, az irányító hatóságok felügyelete alatt – részletezte Veres-Nagy Tímea projektmenedzser.

Három hátrányos helyzetű övezetet azonosítottak Sepsiszentgyörgy területén:

az Őrkőn, a Csíki negyedben és Szépmezőn próbálják csökkenteni a mélyszegénységet,

a társadalmi kirekesztettség jelenségét, javítva a lakosság életminőségét az infrastruktúra és a humánerőforrás fejlesztésével.

Az intézkedéseknek ki kell egészíteniük egymást: például ha utat építenek, akkor a közlekedési szabályok ismertetésére is hangsúlyt fektetnek; ha zöldövezetet, parkot, játszóteret hoznak létre, akkor a közterület felelős használatára tanítanak, ahol pedig szociális lakások épülnek, ott a lakótársulások megalakításában nyújtanak segítséget.

Veres-Nagy Tímea elmondta, a fejlesztési stratégia alapján az Őrkőn utat, víz- és csatornahálózatot, parkot, játszóteret, integrált közösségi központot, szociális lakásokat, óvodát és vizesblokkot építenek, Szépmezőn parkot, sportpályát hoznak létre, felújítják a szociális lakásokat, míg a Csíki negyedben integrált közösségi központ létesül. Mind a három övezetben

hangsúlyt fektetnek a szociális szolgáltatásokra, például jogi segítséget nyújtanak a lakások tulajdonjogának tisztázására, hangsúlyt fektetnek a foglalkoztatás és az iskolázottság növelésére,

szegregációellenes kampányokkal a diszkriminációt próbálják csökkenteni.

Jövő év augusztusáig le kell szerződni a hétmillió eurót, ennek érdekében mintegy harminc kiírást terveznek. Ezek december végéig meg kell történjenek, ám központi szinten még nem véglegesítették az útmutatókat. A teljes projektet 2023 végéig kell megvalósítani – mondta Veres-Nagy Tímea. Hozzátette, az egyesület legfontosabb feladata, hogy

„okosan” fogalmazzák meg a kiírásokat, ezek igazodjanak a fejlesztési stratégiához, de reálisan megvalósíthatók legyenek, rávegyék a szervezeteket, hogy pályázzanak, majd segítsék őket a megvalósításban.

Tóth Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere elmondta, az említett övezetekben már zajlanak fejlesztések: utakat, parkot, játszóteret építenek, víz- és csatornahálózatot bővítenek. A következőkben elfogadják az Őrkő rendezési tervét. A 36 hektár több mint fele a város tulajdonában van, de vannak olyan részei, amelyeket a hadseregtől, magáncégtől kell megszerezzenek, hogy utat, szociális lakásokat, óvodát, közösségi házat építhessenek.