Naponta jár be a medve az oltszemi kisegítő iskola udvarára

Bíró Blanka 2018. október 31., 16:46

Az oltszemi kisegítő iskola udvarára minden este bejár a medve. A polgármester az ötven bennlakó gyerek épségéért aggódik.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Fodor István Bodok község polgármestere lapunknak elmondta,

minden este megjelenik a speciális iskolának otthont adó kastély kertjében a medve, és hajnalig ott kószál.

Az önkormányzat hetekkel ezelőtt jelezte a prefektúrának, hogy veszélyben vannak a gyerekek, a kormányhivataltól azt az utasítást kapták, hogy

minden törvényes eszközzel védjék meg a diákokat.

A tanintézet környékére villanypásztort, mozgásérzékelő lámpákat, riasztókat szereltek, de ezek nem tartják távol a vadat, mivel a medve minden este megjelenik a kastélykertben, de a szomszédos házak udvaraira is bejár. Fodor István elmondta, attól tart, hogy a gyerekeknek baja eshet, hiszen minden óvintézkedés ellenére kijárnak az udvarra.

{A}

Az elöljáró végül a környezetvédelmi minisztériumhoz fordult, összeállítottak egy iratcsomót, csatolták a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság levelét is – hiszen a bentlakásos speciális iskolában több állami gondozásban levő gyerek is tanul –, ám hetek óta válaszra sem méltatták őket.

Ötven gyerek van veszélyben, nekünk már nincs más eszközünk, hogy megvédjük őket, ha baleset történik, a minisztériumot terheli a felelősség

– részletezte Fodor István, aki szerint a szaktárca a medve elszállítására, vagy kilövésére kellene engedélyt adjon.

A polgármester azt is nehezményezi, hogy idén mintegy negyven vadkárról állítottak össze dossziét, és ezekre sem kaptak választ a környezetvédelmi minisztériumból. Korábban legalább küldtek egy visszajelzést, hogy „tanulmányozzák az ügyet”, most ez sem történt meg. A polgármester szerint, ez annak a jele, hogy nincs pénz kártérítésekre.