Városba tévedt vadállatok – szakemberekre bízzák a befogást, elszállítást

Székelyhon 2018. november 03., 21:09

Míg Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is előfordult már, hogy medvék tévedtek a városba, addig Marosvásárhely és Gyergyószentmiklós utcáiba már jó ideje nem garázdálkodott nagyvad. A városok vezetősége eltérő módon próbál tenni a vadak ellen.  

Augusztus végén egy hím medve tévedt Csíkszeredába. Kilőtték Fotó: Gecse Noémi

Kevés az olyan székelyföldi település, ahol ne lehetne találkozni a környező erdőkből betévedt vadakkal. A probléma megoldása érdekében a legtöbb polgármesteri hivatal szerződést kötött a helyi vadászegyesületekkel, de a hatóságok közreműködésére is számítanak.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesülettel kötött szerződést a város területére tévedő vadak befogása és ártalmatlanítása érdekében. Az egyesület igazgatója, Mărmureanu Bíró Leonárd lapunknak elmondta,

többnyire csak rókákkal, nyestekkel és görényekkel találkoznak, amelyeket csapdákkal igyekeznek befogni,

majd szabadon engedik őket a vadászterületükön, távol a településtől. Érdekességként megjegyezte, hogy vannak olyan rókák, amelyek nemcsak bejárnak élelmet keresni, de be is költöznek a városba. Ugyanakkor előfordult már, hogy medvék is kószáltak a város utcáin, és őzeket is kellett már befogniuk, altatólövedékes fegyver híján kézi erővel. Az igazgató rámutatott,

lakott területen éles lőszert csak akkor alkalmaznak, ha az állat veszélyt jelent a lakosságra és nincs más megoldás az ártalmatlanítására.

Egyébként a városba tévedő vadakkal leginkább a nyári és őszi időszakban gyűlik meg a bajuk, olyankor nem ritka, hogy hetente négy-öt alkalommal is akcióba kell lépniük.

{A}

A csíkszeredai önkormányzat a Szilos Vadászegyesülettel kötött vadkiemelési szerződést, utóbbi képviselői lépnek közbe, amikor vadállat téved a megyeszékhelyre – tudtuk meg Füleki Zoltántól, Csíkszereda alpolgármesterétől. Idén azonban nem volt sok dolguk, mindössze egy alkalommal kellett közbeavatkozniuk.

Augusztus végén egy korábban nem látott hím medve tévedt Csíkszeredába,

ahol több Tudor-lakótelepi és Nagy Imre utcai udvarba is behatolt, a Puskaporos és Szász Endre utcákban kerítéseket rongált meg, betört egy ablakot, valamint egy kecskét is elpusztított. A lakosok csendőröket és rendőröket riasztottak a helyszínre, majd a Szilos Vadászegyesület és a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség kilövési engedélyt kért a környezetvédelmi minisztériumtól. Ezt követően 

rekordgyorsasággal, pár óra alatt megérkezett Bukarestből a kilövési engedély, és a medvét az Octavian Goga Főgimnázium udvarán egyetlen lövéssel leterítették.

Emellett egy másik, szintén a városban garázdálkodó bocsos anyamedve elszállítására is engedélyt kapott a társaság, mire azonban ezt megvalósíthatták volna, a vadak eltűntek. Az alpolgármester megjegyezte, nemrég egy kárfelmérő bizottság is alakult az önkormányzatnál, amely vadkárok esetén 24 órán belül elvégzi a kárfelmérést.

A Gyergyószentmiklóshoz tartozó területeken idén eddig tizennyolc vadkárt összesítettek – derült ki a helyi önkormányzat kimutatásából. A legtöbb eset nem a lakóövezetben, hanem a havasi legelőkön történt.

Főként a medvék okoznak gondokat, idén ötször támadtak szarvasmarhákra, kilencszer pedig juhokra.

A farkasok három alkalommal garázdálkodtak, mindannyiszor juhokat öltek meg. Jegyzőkönyvbe került továbbá egy vaddisznó által okozott terménykár is. Városba betévedt vadállat ügyében egyszer kellett intézkedni, egy elhullott róka tetemét kellett eltávolítani.

Gyergyószentmiklósról rókatetemet kellett elszállítani Fotó: Baricz-Tamás Imola

Mint a városháza szóvivője, Fórika Krisztina közölte, jó az együttműködés a vadásztársaságokkal, annak ellenére, hogy jelenleg még nincs írásos megállapodásuk. Megtudtuk továbbá, hogy a vadásztársaságoknak a jegyzőkönyvbe vett vadkárok számánál jóval többször kellett közbelépniük annak érdekében, hogy a vadak ne háborgassák a gazdaságokat. Birtalan István, a Gyergyószentmiklósi Vadász és Sporthorgász Egyesület vezetője elmondta,

legalább ötven esetben fordultak hozzájuk gazdák, kérve, hogy riasszák el a vadakat állataik közeléből vagy a földekről.

Marosvásárhelyre évek óta nem tévedt be vadállat, hacsak azt nem vesszük figyelembe, hogy a somostetői erdőben túrázók, kocogók, láttak medvét, medvenyomokat. Ezért a közkedvelt somostetői játszótér melletti erdőben lévő futópályán kihelyeztek egy figyelmeztető táblát. A városháza szóvivője, Cosmin Blaga érdeklődésünkre elmondta,

a törvény értelmében a csendőrséget, a prefektúrát és a környezetőrséget értesítik, ha vadállatot látnak a város területén. 

Hozzátette, a lakosoknak a 112-es sürgősségi telefonszámot kell tárcsázniuk, ha ilyen jelenséggel szembesülnek.

A természetközeli kisvárosokban, például Erdőszentgyörgyön leginkább a medvék okoznak gondot, amelyek elsősorban a gazdaságokban tesznek kárt, illetve ritkább esetben róka is garázdálkodik a tyúkketrecek környékén – tudtuk meg Béres Szilárd helyi vadgazdától. A szakember elmondta, ilyen esetekben a környezetőrség és a polgármesteri hivatal által kijelölt személyek lépnek közbe, mérik fel a károkat. Szovátán nemrég a csendőrség, a környezetőrség, az erdészeti hivatal, a városháza, a Milvus Csoport és a Wets4Wild állatorvosi rendelő szakemberei altattak el és szállítottak el két medvét, amelyek a Medve-tó környékén kukáztak.