Törvénytelen lenne elindítani a babakelengye-programot

Kovács Eszter 2018. október 31., 11:00

Hiába fogadta el a székelyudvarhelyi önkormányzat képviselő-testülete, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal elkaszálta a város babakelengye-programját. Nincs ugyanis vonatkozó törvény, ezért az önkormányzatnak nem áll jogában kelengyével megajándékozni az újszülöttek családjait.

Sok kiadással jár egy újszülött ellátása, ebben segített volna a város Fotó: Veres Nándor

Székelyudvarhely önkormányzati képviselő-testülete októberi soros ülésén fogadta el a kelengyeprogram néven ismert határozattervezetet. Pár nappal az ülés után azonban a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal megfellebbezte a döntést, és a tervezet visszavonására kötelezi a testületet.

A hivatalos indoklás szerint

a határozattervezet nem törvényes, ugyanis visszavonták azt a 2006-ban meghozott 482-es törvényt, amely feljogosította az önkormányzatokat, hogy babakelengyét adományozzanak a fiatal családoknak.

„A jegyző hatáskörébe tartozik, hogy ennek alapján a következő tanácsülésre előterjessze a határozat visszavonásának javaslatát, de

a visszavonásról vagy annak elutasításáról az önkormányzati képviselők döntenek a következő ülésen

– közölte a hogyan továbbra vonatkozó kérdésünkre a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtóosztálya. Az önkormányzati testületnek tehát nem maradt más lehetősége, mint visszavonni a következő tanácsülésen a „törvénytelenül” meghozott határozatot. Arról, hogy a programot pályázati úton vagy civil szervezeteken keresztül megvalósíthatónak tartja-e a városvezetőség, egyelőre nem kívánt részleteket közölni a sajtóosztály.

{A}

Lőrincz Edit javaslata – amelyet később határozattervezet formájában az önkormányzati testület elé terjesztettek – úgy szólt, hogy

egyszeri, ötszáz lej értékű támogatásban részesüljenek azok a fiatal családok, amelyek székelyudvarhelyi állandó lakcímmel rendelkeznek.

Fotó: Veres Nándor

Népszerű és jól felszerelt az udvarhelyi kórház, ezért az udvarhelyszékiek mellett más vidékekről is sokan itt hozzák világra gyermeküket. 2017-ben például több mint 1400 gyermek született a kórházban, a városnak azonban nem áll módjában mindenkit támogatni. A kezdeményező egyébként korábban elmondta: sok kismamával konzultált, és általánosan az a tapasztalat, hogy

egy fiatal családban a kisbaba érkezése utáni első néhány hónap a legnehezebb, anyagi szempontból is.

Az Udvarhelyszéki Anyák Facebook-csoportjában nagy örömmel fogadták a kezdeményezést, a csoporttagok közül sokan ki is fejtették, hogy pénz helyett inkább kelengyecsomagnak vagy vásárlási utalványnak vennék leginkább hasznát a kismamák. Ezt a javaslatot fogalmazták meg a városatyák is, így a végső határozatba a vásárlási utalvány is bekerült lehetőségként.

Rendhagyó kezdeményezés

Székelyföldi viszonylatban egyébként példa nélküli a kezdeményezés, csupán Bukarestben volt bevett gyakorlat, hogy megajándékozták a fiatal családokat. Mint megtudtuk, Csíkszeredában nincs hasonló program, Marosvásárhelyen pedig az év első babáját ugyan megajándékozza a város, de a programot nem áll szándékukban minden vásárhelyi újszülöttre kiterjeszteni. Gyergyószentmiklóson felmerült az ötlet, a megvalósításig azonban még nem jutottak el.