Átjáróház a csíkszeredai zöldségpiac az autósok számára

Kovács Attila 2018. október 31., 12:31

Esetenként káosz alakul ki a csíkszeredai zöldség- és gyümölcspiac parkolóövezetében, mivel a gyorsabb és rövidebb út reményében a Mihai Eminescu és Kossuth Lajos utcák közötti forgalom is áthalad ott. Több elképzelés is felmerült a helyzet rendezésére.

Sok az autó a piac területén, így még gyalog is nehéz közlekedni. Olvasónk felvétele

Egyre több az autó, és egyre nehezebb gyalog is közlekedni – ez az érzésük a csíkszeredai zöldség- és gyümölcspiacra érkezőknek.

A tömbházak által közrezárt belső udvarban, ahol parkolóhelyek is vannak, időnként teljesen átláthatatlanná válik az autós közlekedés.

Nemcsak az árusok, kereskedők, viszonteladók furgonjai, kisteherautói, illetve a vásárlók, vagy ott lakók személyautói keresnek ott helyet, hanem sokan a városközpont lelassuló forgalma miatt ott haladnak át a Mihai Eminescu utcából a Kossuth Lajos utca felé. Legtöbbször csak egy autó számára van hely az előrehaladáshoz, ha viszont mindkét irányból gépjármű érkezik, kész a káosz.

Torlódás a piac melletti parkolókban Fotó: Gábos Albin

A Mihai Eminescu utcában közlekedő autósok csak egy irányba, a Piac utca felé haladhatnak, onnan pedig nagyon sokan a Kossuth Lajos utca felé folytatják útjukat.

Csúcsforgalomban több perc is eltelhet, amíg a Piac utcai autósorban eljut valaki a Kossuth utcához,

és kifordulhat a kereszteződésből, mivel a Kossuth utcán közlekedőknek van elsőbbségük. Ezt sokan úgy oldják meg, hogy behajtanak a piac területére, amelynek a Kossuth Lajos utcára is van kijárata, és sok esetben könnyebben átjutnak, mint ha a Piac utcán araszolnának.

{A}

Forgalmi korlátozások bevezetését közelebbről nem tervezik, de a helyzet ismert, és hosszabb távon változni fog

– tájékoztatott kérdésünkre Szőke Domokos. Csíkszereda alpolgármestere szerint nem feltétlenül éri meg a piacon áthaladni az autósoknak, mert ha a Kossuth Lajos utcánál várni kell, ott sem tudnak hamarabb kijutni. Ugyanakkor

a kétirányú közlekedés miatt könnyen leállhat a piacon a közlekedés, így rosszabbul járhatnak.

Fotó: Gábos Albin

Azt is elmondta, hogy a Kossuth Lajos utca felújításához szükséges megvalósíthatósági tanulmány rövidesen elkészül, ehhez kapcsolódóan felmerült a beavatkozás kérdése a piacon is, hogy akár egyirányúsítás, az átjárás megakadályozása, vagy zárt udvar kialakítása révén változtassanak a helyzeten. Ezekről viszont később lesz döntés.

A piac környéke különösen zsúfolt terület a forgalom szempontjából

a bevásárolni, illetve a különböző intézményekhez érkezők nagy száma miatt, ezért nagyon nehéz kezelni a helyzetet úgy a közlekedésrendészet, mint a helyi hatóságok számára – mondta kérdésünkre Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.