Kijavították a tavaszi áradások következtében megrongálódott erdei utakat

Gergely Imre 2018. október 31., 13:59

Újra járhatóvá tette a gyergyószentmiklósi önkormányzat azokat az erdei utakat, amelyek a tavaszi nagy esőzések után járhatatlanná váltak. A munkába az érintett gazdák is bekapcsolódtak.

Most már személyautóval is lehet közlekedni az erdei utakon

Gyergyószentmiklóson a Csiszér, az Ady Endre utca, és más felszegi utak is folyóvá változtak a március közepén egymást követő nagy áradások során. A hegyekről lezúduló hólé, és a vele sodródó hordalék tönkretette az érintett utakat.

A felszegi részen az ár elvonulása után helyreállították az utcákat, de a hegyi legelőkre, erdőkre vezetők utak javítása csak ősszel történt meg. 

A Gálpataka, a Hidegék-loka és a Pongrác vápája néven ismert erdei utakon mintegy 3500 méter hosszan zajlottak nemrég munkálatok. Volt, ahol egyenesre gyalulták az útfelületet, máshol akár méteresnél is mélyebb vízmosásokat kellett betömni. Emellett árkokat ástak, hogy a hegyekről lefolyó víz ne az utakat árassza el egyből, és töltéseket is kialakítottak azokon a helyeken, ahol az egyébként kis vízhozamú patak ki szokott lépni a mederből, valamint több áteresz is épült – sorolta Len Emil, Gyergyószentmiklós alpolgármestere.

Most már személyautóval is lehet közlekedni ott, ahol nemrégiben még terepjáróval is szinte lehetetlen volt.

{A}

Az elöljáró hozzátette, az önkormányzat által bérelt lánctalpas gép mellett

a környékbeli területtulajdonosok kotrógéppel, traktorokkal, szekerekkel vonultak a helyszínre, hogy a munkát segítsék.

Szükség esetén pedig kézi szerszámokkal: lapáttal, csákánnyal is dolgoztak az útjavításon. Továbbá a patakmedreket is megkotorták, ahol az szükséges volt, hogy a víz a legközelebbi hóolvadáskor vagy felhőszakadáskor ne az úton zúduljon le.

A járhatóvá tett erdei utaknak nem csak pozitív hatása van, hiszen már megjelentek az út menti bokrok tövében az első oda kihordott szemétkupacok is.