Az ENSZ-hez is eljutott az augusztus 10-i csendőri erőszak híre

Székelyhon 2018. október 30., 19:22

Az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez (ENSZ) juttattak el egy, az augusztus 10-i tüntetésen történt hatósági visszaélésekről szóló jelentést a szervezet emberjogi főbiztosának kérésére – közölte a Declic közösség.

Archív Fotó: Agerpres

Marius Stan, a Bukaresti Egyetem totalitarista rendszereket vizsgáló kutatóközpontjának elnöke és a jelentés megszövegezője elmondta, az augusztus 10-i tüntetés után azonnal az ENSZ-hez fordultak, amelynek emberjogi főbiztosa jelentést kért az eseményekről – számol be az Agerpres.

A jelentéshez több száz tanúvallomást gyűjtöttek össze, csatolták a hatóságok nyilatkozatait, valamint a helyszínen készült fotó- és videóanyagot is.

Stan ugyanakkor megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy az erőszakos hatósági fellépést koordináló ezredes előléptetését javasolta a belügyi tárca.

{A}

„A hatóságok és Carmen Dan miniszter taktikája ez: díjazni a vétkeseket, kitüntetések alá rejteni az erőszakot és a visszaélést.

Sajnos a társadalom egy része el fogja hinni, hogy a csendőrök csak kötelességüket teljesítették, és hogy a »fehérbe öltözött ember« (a szóban forgó ezredes – szerk. megj.) dicséretet és előléptetést érdemel. Mi azonban mást gondolunk erről, és nyilvánosságra hozzuk a csendőrség által elkövetett erőszakos és visszaélésszerű, jogtipró cselekedetek bizonyítékait

– mondta a szakember.

Marius Stan ugyanakkor kifejtette, a jelentés kezdeményezői remélik, hogy az ENSZ – független és pártatlan szervezetként – rá tudja majd bírni a román hatóságokat, hogy folytassák le a kivizsgálást és vállalják a felelősséget a jogtiprásokért.