Az ország legjobbjai között az udvarhelyi séfpáros

Kovács Eszter 2018. október 31., 09:11

Negyedik helyezést ért el a Selgros Románia Arena Bucătarilor nevű versenyének országos döntőjén Balázs Hunor és csapattársa, Lukács István. A székelyudvarhelyi Páva Étterem séfduója két egyedi fogással rukkolt elő. Figyelmeztetjük olvasóinkat: éhgyomorra nem ajánlott tovább olvasni!

A Páva Étterem csapata, Balázs Hunor és Lukács István Fotó: Páva Étterem Facebook-oldala

Mindössze három óra állt az Arena Bucătarilor nevű verseny döntőseinek a rendelkezésére, hogy elkészítsenek két egyedi fogást:

az előételhez kötelező módon vörös tonhalat, uborkát és ananászt, a főételhez kacsacombot, lilakáposztát és goji-bogyót kell használniuk.

{A}

„Az elősütött tonhalat fekete szezámmag-kéregbe forgattuk bele, az uborkából habot készítettünk, az ananászból pedig egy chilis, citromos, mézes chutney-t. A cél az volt, hogy thai-jellegű édes-savanyú ízhatást érjünk el” – magyarázta a Székelyhonnak Balázs Hunor. A főétel sem volt kevésbé ínycsiklandó: a kicsontozott kacsacombot felgöngyölték és konfitálták. A goji-bogyóból vajas kekszet készítettek, ez volt a ropogós elem a tányéron. „Köretként Tokaji aszúval ízesített sütőtökkrém-pürét készítettünk, valamint a lilakáposzta levélbe hagymás reszelt krumplit göngyöltünk, majd ezt meggőzöltük és balzsamecet-redukcióval lekentük, és megsütöttük. Ez volt a kompozíció hagyományosabb eleme” – sorolta a séf.

A főétel tálalásakor a séfpáros Fotó: Páva Étterem Facebook-oldala

Az elkészítésre rendelkezésre álló három óra valóban nem túl sok, jegyezte meg Hunor, ezért nagyon fontos volt összhangban dolgozniuk.

Istvánnal már régen is dolgoztunk együtt, az utóbbi hónapokban pedig még inkább a Páva séfjeiként. A zsűri is megjegyezte, hogy mi voltunk a legösszeszedettebbek

– elevenítette fel. Elárulta: mindkét tányér összeállításánál a színes, érdekes ízvilágra törekedtek, hiszen – bár minden igyekezetüket összeszedték – a modern tálalásban akadt az udvarhelyinél jobb csapat. „A zsűri egyébként kicsit sokallta az adagot, hozzászoktak a kis adagokhoz, mifelénk pedig az a szokás, hogy legyen bőséges a tányér. Hoztuk hát a székelyföldi formánkat” – tette hozzá nevetve Balázs Hunor. Végezetül pedig megköszönte mindazok segítségét, akik szurkoltak a csapatnak, főként azokét, akik a brassói versenyhelyszínre is elutaztak, hogy támogassák a séfduót.

Az ország nyolc legjobb csapatából negyedik helyet értünk el. Ez egy jó eredmény. Úgy érzem, győztesek vagyunk

– summázott végül Balázs Hunor.

A zsűri kicsit sokallta az adagot. A séfek székelyföldi formájukat hozták Fotó: Páva Étterem Facebook-oldala