Különleges évaddal, a döntők döntőjével jelentkezik a Duna Televízió tehetségkutatója

Szász Cs. Emese 2018. október 30., 13:14

Hétvégén elkezdődött a Duna Televízióban a Fölszállott a páva legújabb évadja, amelyet A döntők döntője címmel hirdettek meg idén. A népzenei és néptáncos tehetségkutatóban ugyanis ezúttal az előző évadok legjobbjai mérik össze tudásukat.

A Bekecs Néptáncegyüttes reméli, hogy szavazni is fog majd rájuk a közönség Fotó: Facebook/Bekecs

A sorozat korábbi évadjainak legjobbjai mérik össze tudásukat a Fölszállott a páva pénteken indult új évadjában. Pénteken már volt egy felvezető előadás, a héten még egy lesz, amikor többek közt a versenyző néptáncegyütteseket mutatják be.

Az élő adások november 9-én kezdődnek az elődöntőkkel.

Az élő adásokban összesen negyvennyolc kiválasztott versenyző előadását lehet majd követni, köztük a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttesét, amely a 2014-es évadból a legjobb határon túli előadónak járó különdíjjal tért haza. Az együttes vezetője, Benő Barna elmondta, azok szerepelhetnek a döntők döntőjében, akik amellett, hogy nyertek az előző évadokban, színes repertoárt is tudnak nyújtani, vagyis nem elég, ha csak a nyárádmentit tudja a nyárádmenti együttes.

Külön szabályzata van a döntők döntőjének, előre le kellett küldenünk öt koreográfiát, amelyek közül a zsűri választja majd ki, hogy mit táncolunk. Az elődöntőre kalotaszegi táncokkal készülünk, pontosabban nádasmenti táncokkal, és beküldtünk még három erdélyi és egy nagyecsedi táncanyagot is

– fogalmazott Benő Barna.

{A}

Elárulta, hogy a november 9-ei élő adásra már most éjjel-nappal készülnek, a hétvégén eljött hozzájuk Magyarországról a mentoruk, Kádár Ignác is, ő készíti fel a táncosokat, valamint az első szám koreográfusa, Antal Áron. Egyébként a Bekecs együttes tizenegy táncospárral fog fellépni a Magyar Televízió stúdiójában. Évek óta vásárolnak régi kalotaszegi ruhákat, és vesznek még kiegészítőket, de a fellépőruhák egy részét a Magyar Állami Népi Együttestől szándékoznak elkérni. A Bekecs együttes a 2014-es Páva óta túl van négyszáz előadáson, 2016 végén pedig amatőrből hivatásos néptáncegyüttessé vált.

A televíziós szereplésünk előtt is volt 60–70 előadásunk évente, de tavaly például 104 volt. A Pávának köszönhetjük, hogy megismertek minket nemcsak a környékbeliek, hanem a magyarországiak is. Idén is végigjártuk Erdély nagy- és kisvárosait vendégelőadásainkkal, de Magyarországra is eljutottunk

– mutatott rá Benő Barna. Az együttes vezetője hozzátette, emellett robbanásszerűen megnövekedett utánpótlás tánccsoportjaik létszáma is a Nyárádmentén. Jelenleg Nyárádszeredában és kilenc nagyközségben több mint húsz tánccsoporttal foglalkoznak, összesen mintegy hétszáz gyermekkel és fiatallal. Benő Barna reméli, hogy ez az ismertség szavazatokat is hoz majd nekik a november 9-ei elődöntőben, ugyanis idén a közönség szavazatain múlik, hogy melyik produkciók jutnak be a december 21-ei döntőbe. Az élő adásokban a zsűri szabadkártya segítségével az elődöntőkben két, a középdöntőkben már csak egy versenyzőt juttathat tovább.

Van, kinek szurkolni

A döntők döntőjében szurkolhatunk még a Kalotaszeg Legénytársulatnak, amely a 2017-es évad néptáncegyüttes kategóriájának győztese volt, továbbá a kolozsvári Tokos zenekarnak, amely a 2014-es évben volt kategóriagyőztes, de a vargyasi Borbáth Szilvesztert és a szatmárnémeti Bodó Tímea Emesét is a versenyzők között találjuk.

Idén a zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze lesz, mellette ezúttal is Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus értékeli a produkciókat. A műsort továbbra is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.