Károkat okozott a viharos szél Hargita megyében

Széchely István 2018. október 25., 14:32

A viharos szél több helyen is fákat döntött az utakra szerdán Hargita megyében, valamint két település áram nélkül maradt, mert a széllökések megrongálták a villamos hálózatot. Szerda óta egyébként csúszásgátlóval szórják a fagyveszély által érintett megyei országútszakaszokat.

A magasabban fekvő útszakaszokat csúszásmentesíteni kellett csütörtökön és szerdán. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az útfelület jegesedésének megelőzése érdekében szerda estétől csütörtök reggelig 67 tonna csúszásgátló anyagot szórt ki a fagyveszély által érintett országutakra az útügyi igazgatóság Hargita megyében.

Tizenkét gép járta az országutakat. Kisebb esők, havas esők voltak a hegyi zónákban, és meg kellett előzni azt, hogy a szél miatt jegesedjenek az utak

– tájékoztatta a Székelyhont Adrian Pănescu. A Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivője hozzátette, a viharossá fokozódó szél miatt csütörtök délutánig meghosszabbították a sárga jelzésű meteorológiai figyelmeztetést Hargita megyében.

A széllökések csütörtökön, a déli órákig nem okoztak károkat, szerdán viszont megrongálták a villamos hálózatot, emiatt 160 háztartás maradt áram nélkül

a Korond községi Atyhában, valamint a Gyergyóhollóhoz tartozó Hollósarkán. A szél több helyen is fákat döntött az utakra, a Bucsin-tetőn és a Gyilkos-tónál fakivágásokra is szükség volt. Előfordulhattak máshol is hasonló gondok, de akkor azokat a helybéliek meg tudták oldani hatósági segítség nélkül – mondta a szóvivő.

{A}

Szerdán egyébként helyenként csúszásmentesítésre is szükség volt, ugyanis a Bucsin-tetőn a hajnali, reggeli órákban egy-két centiméter vastag hó hullott. A 12C jelzésű országutat a Gyilkos-tói zónában, valamint a 13B jelzésű, Gyergyószentmiklóst Parajddal összekötő országutat a 12-es és a 26-os kilométerkő közötti szakaszon kellett csúszásmentesíteni. Négy hóekével és sószóró járművel járták végig ezeket az útszakaszokat a téli karbantartásért felelős alkalmazottak.