Csaknem 250 fa kivágását kérték Marosvásárhelyen

Simon Virág 2018. október 25., 15:55

Lucfenyőket, juhar-, akác- és diófákat vághatnak ki az elkövetkező időszakban Marosvásárhelyen. A városlakók mintegy 250 fa kivágását kérték, a közvitát november hatodikán tartják.

A Vársétányon ezúttal csak metszeni fognak Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi városháza épületének előterében, valamint a hivatal honlapján is közzé van téve az idén ősszel betervezett fametszések, fakivágások helyszíne és száma.

A jegyzéket a városi virágkertészet állította össze a lakótársulások, magánszemélyek és közhivatalnokok kérései alapján.

A kifüggesztett jegyzékben látható az is, hogy honnan vágják ki a fákat és ki kérte ezeket. Sőt, legtöbb esetben nemcsak a kérelmező neve van feltüntetve, hanem a telefonszáma is. Meg lehet még tudni az összeállításból, hogy a virágkertészet szakemberei szerint melyik fa milyen állapotban van.

Harminc fát fognak az útkereszteződésekből eltávolítani, a helyi rendőrség kérésére.

Marosvásárhelyen korábban elfogadtak egy olyan helyi tanácsi határozatot, amely előírja, hogy azokat a fákat, amelyek az útkereszteződések közelében vannak, és lombkoronájukkal rontják a látási viszonyokat, ki kell vágni, függetlenül attól, hogy milyen állapotban vannak. A Vársétányon most csak metszeni fognak, a Víkendtelepen viszont kivágnak pár kiszáradt fát. A tulajdonosi társulások és magánszemélyek által benyújtott kéréseket megtekintve, látható, hogy

vannak, akik egészséges fák eltávolítását kérik, sőt páran diófákat akarnak kivágatni.

A városi kertészet kérte a környezetvédelmi hatóság engedélyét a mintegy 250 fa kivágására.

{A}

Azok, akik szeretnének hozzászólni a kifüggesztett és tanulmányozható jegyzékekhez, vagy szeretnék meghallgatni, hogy a virágkertészet meg a városvezetés hogyan vélekedik az őszi fametszésekről és -vágásokról, megtehetik november 6-án 12 órától a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban tartandó közvitán. A teendőkhöz a közvita megtartása után fognak hozzá.

Ültetnek is

A városháza honlapján nemcsak a kivágások jegyzéke, hanem az idén őszre és jövő tavaszra betervezett ültetések jegyzéke is tanulmányozható. Eszerint Marosvásárhely-szerte több helyre fognak dísz- és akácfákat ültetni, több ezer kétnyári növény és díszbokor fogja díszíteni a parkokat, virágágyásokat, körforgalmakat. Városszerte 88 500 kétnyári növényt és 25 ezer virághagymát fognak elültetni.