Jelentős fejlesztésekre készülnek a sepsiszentgyörgyi kórháznál

Bíró Blanka 2018. október 25., 13:25

Mentális egészségközpont létrehozása és tüdőgyógyászati központ építése szerepel a sepsiszentgyörgyi kórház vezetőségének prioritási listáján.

A betegek és az alkalmazottak életét is megkönnyítenék a kórháznál tervezett fejlesztések Fotó: Henning János

Két jelentős beruházásra készül a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége. András Nagy Róbert kórházigazgató elmondta, jövőben szeretnék beindítani a pszichiátriai ügyeletvonalat, és ha sikerül pszichiáter szakorvosokat alkalmazniuk, akkor egy régebbi tervüket is megvalósítják: a belvárosi Ferencz József Kórház alagsorában mentális egészségközpontot hoznak létre.

„A pszichiátriai betegségek és ezek kezelése összetett folyamat. Jelenleg a kórházi részlegen az akut és a krónikus betegeket kezeljük, az ambulancián valósul meg az utánkövetés. 

Az egészségközpontban viszont személyre szabott kezelést tudunk biztosítani szakorvosok és pszichológusok bevonásával”

– fejtegette az intézményvezető.

{A}

Emellett a tüdőgyógyászati rendelés struktúrájának átalakítását is tervezik: egy teljesen új létesítményt építenének, ahol a kórház, a rendelőintézet a radiológiával és a járóbeteg-gondozó is helyet kapna. Jelenleg ugyanis ezek mind más-más épületekben vannak a város különböző pontjain. Egyértelmű tehát, hogy a betegek és az alkalmazottak életét is megkönnyítené a tervezett összevonás.

A kórház udvarán építenék meg az új szárnyat, amelynek mostanra elkészült a megvalósíthatósági tanulmánya.

A kivitelezésre uniós és kormányforrásokat is lehívnának, ugyanakkor a fenntartó Kovászna Megye Tanácsa támogatására is számítanak – tudtuk meg András Nagy Róberttől.

A helikopterleszállóról sem mondtak le

András Nagy Róbert ugyanakkor elmondta, nem mondtak le a helikopterleszálló megépítéséről sem, ám ezt kénytelenek voltak kivenni egy korábbi pályázatukból, mert nem találtak rá tervezőt. Az egész országban mindössze 15 cégnek van engedélye a légiközlekedési létesítmények tervezésére, ám a kórház által több ízben kiírt közbeszerzésre nem jelentkezett senki.