Magyar mezt öltenek a székelyföldi játékosok

Józsa Csongor 2018. október 24., 13:07

Székelyudvarhelyen játszó teremlabdarúgók kaptak behívót a piros-fehér-zöld nemzeti együttesbe. Az FK két játékosát kérdeztük, mit éreztek, amikor felhívta őket a szövetségi kapitány, és hogyan reagáltak a felkérésre.

Két székely már volt magyar válogatott, újabb kettő lesz az. Archív Fotó: Pál Árpád

Az FK Székelyudvarhely hétfőn játszotta legutóbbi bajnoki találkozóját: 3–3-ra végzett a tavalyi ezüstérmessel, a Galaci Uniteddel. A gárda három találatát ketten jegyezték, Miklós Tamás két ízben, illetve Hadnagy István egyszer volt eredményes. Legközelebb Mindkét játékos a magyar teremlabdarúgó-válogatott színeiben rúghat gólokat.

Turzó József magyar szövetségi kapitány behívta a keretébe a két FK-játékost, a válogatott Horvátországba utazik, ahol egy ötcsapatos felkészülési tornán szerepel. Igazi teszt lesz ez a székelyeknek.

„Közel egy hónapja felhívott a kapitány, megkérdezte, hogy lennék-e magyar válogatott. Mit mondjak, meglepett elsőre. Voltam a román ifiválogatottban, eljátszottam a gondolattal, hogy a felnőtt együttesben is szerepelhetek. Elsőre azt válaszoltam, adjon pár napos gondolkodási időt. Most ezt bánom, hiszen egyből azt kellett volna mondanom, hogy

igen, magyar válogatott akarok lenni. A románról nem akartam lemondani, de rá kellett jönnöm, hogy a mostani generációval már nem, csak esetleg a következővel lehetnék román válogatott. Lehet, azt már meg sem értem volna

– mondta Miklós Tamás.

A 26 éves játékos Sepsiszentgyörgyön született, ott nevelkedett, valamint a Sepsi Futsal Klubtól négy éve az FK Székelyudvarhelyhez igazolt teremlabdarúgó kihívásnak tekinti a magyar válogatottságot.

Miklós Tamás idei jó teljesítményére felfigyelt a kapitány. Archív Fotó: Barabás Ákos

„Remek alkalom, hogy tanuljak. Más futsalt játszanak, mint mi a klubnál, vagy akár Romániában. Sokkal kötöttebb minden, kevesebb az improvizáció, egy séma szerint megy minden. Kaptam már videókat, amiket a barátságos mérkőzések során élesben gyakorolhatunk” – tette hozzá az FK egyik gólgyárosa, aki tíz találatot szerzett klubjának ebben az idényben.

Hadnagy István a székelyudvarhelyi teremlabdarúgó-csapatnál nevelkedett, előbb az U19-es együttes egyik húzóembere volt, most már a felnőtt csapatban rendre a második sorral van a pályán.

Hadnagy István elsőre azt hitte, átverés a behívás Fotó: Barabás Ákos

„Hihetetlen volt, amikor meghallottam, hogy a magyar csapatban játszhatok. Azt hittem, hogy valami átverés az egész, mert a Bucovina Vicov elleni bajnoki találkozó után hívott fel a szövetségi kapitány. Azon a meccsen mindenki más gólt rúgott a csapatból, csak én nem. Szóval, nem hittem el az egészet.

Elsőre igent mondtam, nem volt kérdés. Egy álmom válik valóra azzal, hogy a magyar nemzeti együttes mezét felölthetem. Ha választani kellett volna a román és a magyar között, akkor is az utóbbira esett volna a voksom

– fejtette ki a 22 éves sportoló.

Hozzátette, azt tartja szem előtt, hogy megfeleljen. „Ez egy próba, ha jól teljesítek, akkor bizonyára még hívnak. Ezt kell elérnem, hogy ne csak a mostani alkalommal maradjak, hanem legyenek következő válogatottbeli találkozóim is. Azzal tisztában vagyok, hogy nagyon nehéz lesz, szervezettségben sokkal jobbak, kevesebb egyéni játékot alkalmaznak.”

{A}

A két teremlabdarúgó csütörtökön találkozik a szakmai stábbal és a kerettel Budapesten, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) székhelyén. Itt veszik át a címeres mezeket, felszerelést, majd másnap elutaznak a horvátországi Porecbe.

Itt ötcsapatos nemzetközi tornán szerepelnek, október 27–31. között sorrendben Bosznia-Hercegovinával, Görögországgal, Szlovéniával és Kuvaittal találkoznak.

A magyar futsalválogatottban az előző években még két székelyudvarhelyi sportoló szerepelt: Szécsi Barna és Gál István.

A magyar teremlabdarúgó-válogatott kerete a poreci tornára

Kapusok: Varsányi Áron (Csömör), Alasztics Marcell (Futsal Marigliano). Mezőnyjátékosok: Komáromi Péter (Veszprém), Dávid Richárd (Veszprém), Józsa Tamás (Csömör), Harnisch Ákos (Győr), Pál Patrik (Dunaferr), Hadnagy István (Székelyudvarhely), Miklós Tamás (Székelyudvarhely), Rábl János (MVFC Berettyóújfalu), Tatai József (Veszprém), Nagy Imre (MVFC Berettyóújfalu), Klacsák Bence (Dunaferr), Dróth Zoltán (Haladás), Harmati Tamás (MVFC Berettyóújfalu), Siska Gergő (Nyírgyulaj).