Jól teljesítettek a Hargita megyei diákok az Őszirózsa népdalvetélkedőn

Baricz-Tamás Imola 2018. október 23., 14:17

Húsz Hargita megyei népdalénekes diák vett részt az újszentesi Őszirózsa Országos Magyar Népdalvetélkedőn a hétvégén, tizenhatukat díjazták.

Szalay Zoltán és Antal Rozália a Hargita megyei gyerekekkel

Tizedik alkalommal szervezték meg idén Újszentesen az Őszirózsa Országos Magyar Népdalvetélkedőt. Hargita megyéből húsz gyermek vett részt a Temes megyében szervezett megmérettetésen.

Antal Rozáliával, a Nagy István Művészeti Középiskola pedagógusával beszélgettünk az ünnepségről. A verseny megyei szervezője elmondta, a szombati eseményen többek között Maros, Kovászna, Szilágy, Brassó, Szatmár, Bihar, Arad, Temes megyékből

összesen száztizenkilenc, előkészítő és nyolcadik osztály közötti diák vett részt.

Hargita megyéből húsz népdalos indult a négy korosztályban szervezett vetélkedőn, ebből tizenhatan díjjal tértek haza. Dobogós helyezéseket értek el csíkszéki, udvarhelyszéki, gyergyószéki és hidegségi tanulók is. Első díjat kapott a gyergyószentmiklósi Antal Csenge az 5–6. osztályosok csoportjában, 7–8. osztályosok között pedig Pál Orsolya, a székelykeresztúri Petőfi Sándor iskola diákja lett az első. Második díjat érdemelt a 4. osztályos Csíki Zsófia és Deák Boglárka, mindketten a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti iskola diákjai.

{A}

A harmadik díjat kapott a hidegségi 6. osztályos Baczoni Ervin és a 8. osztályos Vrencsán Anita, aki jelenleg a csíkszeredai Nagy István-iskola tanulója. Szintén harmadik díjat nyert a 2. osztályos Deák Alexandra, a székelyudvarhelyi Orbán Balázs-iskola diákja. Antal Rozália tanítónőtől azt is megtudtuk, hogy

a dobogós helyezések mellett számos különdíjat és dicséretet is elhoztak a Hargita megyei gyerekek.

Gyergyószékiek a díjazottak között

A gyergyószentmiklósi Antal Csenge, a Fogarasy Mihály Általános Iskola tanulója az 5–6. osztályosok korosztályában nyerte el az első díjat az általa előadott moldvai népdallal. Csenge számos vetélkedőn nyert már, például Miskolcon egy moldvai csokorral a legjobb, aranyminősítést érdemelte ki. A hatodik osztályos kislány a versenyekre Korpos (Nagy) Zsuzsa néprajzkutatóval készül. A gyergyószentmiklósi 8 éves Gergely Kincső a Vaskertes Általános Iskola művészeti osztályának zeneszakos tanulója dicséretben részesült az országos népdalversenyen. A kislány Ádám Rebeka énektanárral készült erre a versenyre, ahol az Egyszer egy madárka..., Le az úton le, le le... népdalokat énekelte.