Közösségi tér, tanintézmény, termelőüzem tervei Marosvásárhely főtéren

Antal Erika 2018. október 23., 13:13

Építészeti tervekből nyílt szabadtéri kiállítás a marosvásárhelyi Színház téren, amely október 25-éig látogatható, aztán Szászrégenbe szállítják át. 

A lakások mellett stadion, sportpálya, bevásárlóközpont, szálloda, kerthelyiség tervei is láthatók a pannókon Fotó: Haáz Vince

A Romániai Építészkamara Brassó megyei fiókszervezete vállalta idén az Építészet 6. elnevezésű, kétévente megtartott versenynek a megszervezését, amelybe ez alkalommal hat megye kapcsolódott be: Brassó, Kovászna, Hargita, Szeben, Vâlcea és Maros. A Marosvásárhely központjában a hétvégén bemutatott terveket korábban Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Szebenben állították ki, október 26-ától pedig Szászrégenben lesznek láthatók, onnan pedig az utolsó állomás helyszínére, Râmnicu Vâlceára szállítják.

Dracea Răzvan Ion a Brassó-Kovászna-Hargita megyei építészkamara elnöke Fotó: Haáz Vince

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előtti téren kiállított színes óriáspannók változatos terveket ismertetnek. Ahogy Dracea Răzvan Ion építész, a Romániai Építészkamara Brassó, Hargita és Kovászna megyei fiókszervezetének elnöke érdeklődésünkre kifejtette, a versenyre

57 pályamunkát küldtek be, és ebből a szakmai zsűri 52-t fogadott el.

{A}

Mivel az idei év az épített örökség éve is, a hét kategória között ez is szerepelt. Ezen kívül a funkció és a mennyiség határozta meg a kategóriákat, amely között volt családi lakás, sportpálya, közösségi tér, tanintézmény, termelőüzem, külső tér. Ahogy a brassói építész elmondta,

a legtöbben lakást szeretnek tervezni, de stadiont, sportpályát, iskola- és óvoda átalakítását, bevásárlóközpontot, szállodát, kerthelyiséget is láthatunk a tervek között.

Fotó: Haáz Vince

„Minden építésznek az jelenti a legnagyobb szakmai sikert, ha el is készül a terve, ha megvalósul mindaz, amit elképzelt és amit papírra vetett” – mondta Dracea Răzvan Ion, hozzátéve, megtörténik, hogy a terv csak terv marad, az építkezésből nem lesz semmi.

Arra a kérdésre válaszolva, miért tartják fontosnak egy-egy város központjában is bemutatni ezeket a tervrajzokat és fotókat, illetve leírásokat, az építész elmondta, nemcsak a szakmának mutatkoznak be, de a város lakóinak is arra szeretnék felhívni a figyelmét, hogy ha házat terveznek, vagy csupán átalakítanának valamit, forduljanak bizalommal szakemberhez, tervezőhöz.