A megyéhez kerülhet az oltszemi iskola épülete

Nagy D. István 2013. január 30., 19:50

Hosszas, az egykori tulajdonos leszármazottaival folytatott egyeztetés után idén a megyei, illetve Bodok önkormányzatának közös tulajdonába kerülhet az oltszemi speciális iskola épülete.

Fotó: Nagy D. István

Henning László, a megyei közgyűlés alelnöke a Székelyhon.ro érdeklődésére kifejtette, a napokban kaptak egy visszajelzést az ingatlant visszaigénylő, Németországban élő örökösöktől, akik egyöntetűen kijelentették, hogy hajlandók megválni az épülettől, és egy viszonylag elfogadható árat ajánlottak. Az alelnök szerint konkrét összegről még korai beszélni, ezt majd az egyezség megszületése után hozzák nyilvánosságra. A Bodok községhez tartozó Oltszem határában található ingatlan kapcsán egyébként tavalyelőtt felmerült, hogy a kisegítő iskolának is költöznie kell, mivel a visszaigényelt épület egyik tulajdonosa nem hajlandó eladni azt. Az illető időközben megváltoztatta elhatározását.

Az önkormányzat már jó ideje kezdeményezte, hogy megvásárolnák a méretes épületet és a hozzá tartozó területet, ugyanis a szociális, gondozási és gyermekjogvédelmi igazgatóság állandó gondokkal küzd a különböző szociális létesítményeik elhelyezésével. Megoldásként szóba került még a Bodok község közelében található, évek óta nagyjából üresen álló kaszárnya átvétele a hadügyminisztériumtól, de ez a terv végül kútba esett, ezért a megyei közgyűlés folytatta a tárgyalást az örökösökkel.

Henning László rámutatott, azzal hogy az épület átkerül a megyei önkormányzat és Bodok község tulajdonába – ugyanis közösen vásárolnák meg –, a fogyatékkal élő gyerekek számára létrehozott speciális iskolának nem kell új helyet találni, hanem a kialakítandó szociális központban az is elférne.