Elkezdődött a rég várt beruházás a Kalász lakótelepen

Kovács Attila 2018. október 23., 08:59

Elkezdődött a felújítás, munkagépek dolgoznak a csíkszeredai Kalász lakótelepen. Első lépésként a csapadékvíz-elvezető hálózat gerincvezetéke készül el, amelynek kialakítása érdekében több nyomvonalon kell ásni.

A gerincvezeték nyomvonalán ásnak a Kalász lakótelepen Fotó: Gecse Noémi

Nemcsak a huszonhét bádoggarázs tűnt el a Hunyadi János utca 39-es, és a Tető utca 13-as számú tömbházak által határolt területről, hanem a földmunkák is megkezdődtek. A garázsbontásra azért volt szükség, hogy a Kalász lakótelep új esővíz-elvezető hálózatának gerincvezetékét le tudják fektetni. A Hunyadi János utca alsó szakaszán, a hadsereg helyőrségi klubjának épülete közelében csatlakozik a meglévő hálózathoz az új fővezeték, amelynek építésével hétfőn éppen a volt garázsok helyén dolgoztak a kivitelező cég munkagépei és alkalmazottai.

{A}

Az említett gerincvezeték, amely később több irányba ágazik el, a Tető utcán át egészen a Venczel József utcáig tart – tudtuk meg Szőke Domokostól. Csíkszereda alpolgármestere érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy

nemcsak a Tető utcában folytatódik az autós és gyalogos forgalmat is korlátozó vezetéképítés, hanem napokon belül egy másik nyomvonalon is ásni kezdenek.

Utóbbi gerincvezeték a Hunyadi János és Márton Áron utcák kereszteződésében levő körforgalomtól indul, majd kettéválik, az egyik ága a lakótelepi lépcsősor mellett halad felfelé, a másik a Szent Ágoston templom mellett vezet fel a lakótelepre. Szőke szerint idén a gerincvezeték-építést be szeretnék fejezni,

a felásott út- és járdaburkolatot pedig úgy állítják helyre, hogy télen is biztosítva legyenek a közlekedés feltételei.

Fotó: Gecse Noémi

További munkálatokra, amelyek majd az autós és gyalogos forgalmat is befolyásolják, csak jövőben kell számítani. Ugyanígy jövő tavaszig kell lebontani a többi bádoggarázst is – a legutóbbi helyi önkormányzati képviselő-testületi ülésen hozott határozat szerint ez egyébként a város összes közterületén kötelező lesz. A felújítás időtartama a szerződés értelmében tizenegy hónap, nem számítva a munkavégzésre nem alkalmas téli hónapokat, amikor a felújítást felfüggesztik.

Parkolók, új lépcső, játszóterek

A Kalász lakótelepen új út- és járdaburkolatok készülnek, a Tető utcában egyelőre megmarad a kétirányú forgalom, az utca szélén oldalparkolókkal. A kiviteli terv összesen 492 új parkolóhely kialakítását írja elő, összesen 145 pléhgarázs lebontása történik meg. 66 fa kivágását tervezték, ezek helyett 294-et ültetnek, és teljesen felújítják a közvilágítási hálózatot. A leromlott állapotú lépcsősort is felújítják, ott pihenőket alakítanak ki és padokat helyeznek el. A tervben négy játszótér, és egy sportpálya korszerűsítése is szerepel, utóbbi a Székely Károly Szakközépiskola mellett.