Vesztésre áll a patak az emberekkel szemben

Simon Virág 2018. október 22., 17:24

A marosvásárhelyi Poklos-patak medrét sokan szemeteskukának használják, és ez ellen kellene fellépnie a helyi rendőrségnek – véli Cristian Bratanovici Maros megyei vízügyi igazgató, aki szerint hiába takarítják ki rendszeresen a medret, ha a lakók nem vigyáznak a tisztaságra.

Falevelek és szemét van máris a patakmederben. Pedig kitakarították… Fotó: Haáz Vince

A Marosvásárhelyen átfolyó, és a város szerves részeként tekintett Poklos-patak 13 kilométernyi hosszú, de csupán 5,1 kilométeren van kiépített medre, elsősorban a lakott területeken.

Mint Cristian Bratanovici igazgatótól megtudtuk, rendszeresen tisztítják a patakmedret, idén 100 ezer lej értékű takarítást eszközöltek:

kiszedték a bedobott hulladékokat, eltávolították a patakból, illetve lekaszáltatták a patakparton lévő növényzetet.

A patak vízhozama nagyon változó, általában csak nagyobb esőzésekkor növekszik meg, akkor takarja teljes mértékben a meder alját. A vízhozam így rendszerint kicsi, emiatt növények is nőnek a mederben, amit rendszeres takarítással próbálnák kiküszöbölni.

{A}

„A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a Poklos közelében élő emberek, a parton sétálók nem értékelik eléggé az élő vizeket, a szép környezetet, és mindenféle szemetet beledobálnak.

Nemcsak háztartási hulladékot, műanyag palackokat, hanem még elektronikai felszereléseket is találtunk a mederben.

Jó lenne, ha a helyi rendőrség nagyobb figyelmet fordítana a városon végigfolyó patak medrének tisztán tartására, és megbüntetné azokat, akik szemetelnek” – vélekedett az igazgató.

Idén egyébként napirenden volt az is, hogy részlegesen befedik a patak medrét és parkolóhelyeket alakítanak ki. Ezügyben elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, már csak a szaktárcánál kellene rábólintani.