Szűkített kör: nem étkezhetnek civilek az udvarhelyi kórház ebédlőjében

Széchely István 2018. október 22., 17:28

Zárt rendszerűvé vált a székelyudvarhelyi kórház ebédlője, a felújítás és átalakítás után hétfőn megnyitott étkezde már nem profitorientált, az egészségügyi intézmény visszavette működtetését. Az igazgató szerint kulturáltabbá és csendesebbé vált az ebédlő.

Megszüntették a zsúfoltságot és a sorbanállást – az asztalnál szolgálják fel az ebédet a megújult étkezdében Fotó: Barabás Ákos

Nem fogadják már be a székelyudvarhelyi kórház Junior kantinként ismert étkezdéjébe az utcáról betérőket, sőt a bennfekvő betegek sem étkezhetnek már a földszinti helyiségben. A valamikori kórházi mosoda helyén 2010-ben létrehozott, és mostanáig külsős cég által működtetett étkezde tevékenységének irányítása visszakerült a kórház hatáskörébe. Az intézmény vezetősége

azért döntött a zárt rendszer bevezetése mellett, mert az étkezdéből kiszorultak a kórházi alkalmazottak

azáltal, hogy bárki betérhetett oda ebédelni, ráadásul így a higiéniai biztonságot sem lehetett megfelelőképpen fenntartani – magyarázta a változás okait Lukács Antal kórházigazgató, hozzáfűzve, hogy így az ebédlő visszakapta eredeti rendeltetését.

Fotó: Barabás Ákos

A helyiséget ki is bővítették: az étkeztetést biztosító cég kiszolgálórészlegének helyén is asztalok állnak már, így 70–80 férőhelyesre nőtt a felújított terem befogadóképessége. Az alkalmazottaknak is a kórházi konyhán főznek – naponta két menüt –, nekik is ugyanazokat az ételeket tálalják fel, mint a betegeknek, csupán méretükben különböznek az adagok – mondta el az igazgató. Az ebédért azonban fizetniük kell:

tíz lejért kétfogásos ebéd, desszert, ásványvíz és kávé jár,

és csak az ügyeletben lévők étkezhetnek, ők is csak naponta egyszer. A korlátozásra azért van szükség, mert nem főznek annyit, hogy bárki bármennyiszer étkezzen – válaszolta kérdésünkre Lukács Antal, de megjegyezte, felmérték az igényeket, mielőtt a belső rendszabályt felállították. A kórházi dolgozók étkezési költségeiket egy napijegyes könyvecske alapján fizetik havonta.

{A}

A földszinti ebédlőt a kórház bennfekvő betegei sem használhatják – azoknak, akik nem ágyhoz kötöttek, az emeleten alakítottak ki étkezőhelyiségeket a közelmúltban, a kórházi konyha felújításakor. Akkor végezték el azokat az átalakításokat is, amelyek a személyzeti ebédlő megfelelő működéséhez szükségesek: az előmosogatásra szolgáló helyiséget, a tálalót, a konyhai személyzet mosdóját, zuhanyzóját, illetve az ételszállítás útvonalának kidolgozását és a liftek rendeltetésének módosítását.