1956-ra emlékezik Székelyföld

Antal Erika , Kovács Eszter , Gergely Imre , Barabás Hajnal 2018. október 22., 20:38

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének emléknapjára, október 23-ára készülnek a székelyföldi települések önkormányzatai és kulturális intézményei. Az ünnepi megemlékezést számos helyen kiállítások, koncertek és egyéb kísérőprogramok színesítik.

Fáklyás felvonulás. Hagyományos 56-os program több székelyföldi városban is. Archív Fotó: Barabás Ákos
Tarlós Istvánt fogadják a székelyudvarhelyi emlékünnepségen

Székelyudvarhelyen VéRrel írt történelem címmel különleges kiállítás nyílik kedden délelőtt 11 órakor a városháza pincéjében: a látogatók

VR-szemüveg segítségével 360 fokban tapasztalhatják meg a forradalom és szabadságharc sorsfordító pillanatait,

szívszorító vagy épp örömteli eseményeit. Az élményt biztosító modern technológia eredetileg az Egy akaraton 1956–2016 című kiállítás része volt, amely 2016-ban volt látható a Terror Háza Múzeumban. A tárlat november 13-áig lesz látogatható, a célközönségnek számító diákok pedig szervezetten fognak érkezni az alkalmi kiállítótérbe.

{A}

A Művelődési Házban két másik kiállítás megnyitójára is várják az érdeklődőket kedden délután. Fél ötkor az előtéri galériában Matl Péter szobrászművész Po pjaty – Ötösével című tárlatát, majd öt órakor az oszlopos teremben Jurkó László képzőművész Talpkő című textilkiállítását nyitja meg Elekes Gyula, az intézmény vezetője. Idén is

lesz fáklyás felvonulás:

a fáklyák kiosztását és a gyülekezőt délután fél hatra ütemezték. A részvevők a Művelődési Háztól a Márton Áron téren át az Üldözöttek és áldozatok emlékművéig vonulnak, ahol hat órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés. Beszédet mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere.

Dzsesszkoncert a díszteremben

A megemlékezést követően este hétre az 1956 és a szabadság zenéje című dzsesszkoncertre várják az egybegyűlteket a városháza Szent István-termébe. A Bágyi Balázs New Quartet nevű formáció azokból a dalokból ad elő, amelyeket '56 nyarán a budapesti amerikai nagykövetség kulturális attaséja néhány magyar dzsesszzenésszel titokban rögzített, majd a hangszalagokat elvitte a Voice of America szerkesztő-műsorvezetőjéhez. Közben október 23-án kitört a forradalom, és a felvételeket a Voice of America 1956. november 23-án, tehát a történelmi esemény egy hónapos „jubileumán” engedte adásba. A műsorban a kor olyan neves amerikai dzsesszzenészeit is megszólaltatták, mint Quincy Jones, Tony Scott és Billy Taylor. A dalok végül 2016-ban, a forradalom 60. évfordulóján megjelentek CD-n is.

Kísérőprogramként csütörtökön, azaz október 25-én 10 órától dísztanácsülést tartanak a székelyudvarhelyi városatyák a Szent István-teremben: ekkor osztják ki a Vasszékely-díjakat. Az eseményen Tarlós István, Budapest főpolgármestere is jelen lesz.

A Szoboszlai-per előzményeiről és következményeiről Csíkszeredában

Csíkszeredában két helyszínen is megemlékeznek kedden az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseiről.

A Kalász lakótelepi temető előtti téren felállított 1956-os kopjafánál 11 órától kezdődik a programsorozat. A megemlékezésen ünnepi beszédek, szavalatok, egyházi áldások hangzanak el, majd koszorúzással fejeződik be az esemény – olvasható a csíkszeredai városháza közleményében.

Archív Fotó: Tamás Attila

A Gloria Victis-emlékműhöz 18 órára várják az ünnepelőket. „A nyitányként elhangzó Márai-költemény után az ünnepi szónokok beszédei következnek, majd a Márton Áron Főgimnázium diákjainak közreműködésével idézzük fel a Szoboszlai-féle összeesküvés előzményeit és végkifejletét. A megemlékező ünnepség a történelmi egyházak képviselőinek közös imájával és a megemlékezés koszorúinak elhelyezésével zárul” – osztották meg az ünnepi program további részleteit. Hozzátették, a megemlékezés mindkét helyszínén a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar működik közre. Az ünnepség ideje alatt útlezárásra nem, azonban

forgalomkorlátozásra lehet számítani a Szentlélek és a Tudor Vladimirescu utcák érintett szakaszán.

Beszélő plakátokkal is emlékeznek 1956-ra Gyergyószentmiklóson

Gyergyószentmiklóson kedd délután 5 órától a főtéri pergolánál kezdődik az esemény, majd ezt követően a temetőben koszorúzással folytatódik a megemlékezés. A Szent Miklós Római Katolikus Templomban 18 órától lesz ünnepi szentmise. A szervezők jelezték, hogy rossz időjárás esetén a rendezvényt a római katolikus temető födött szertartásterén tartják.

Az 1956-os eseményeket örökíti meg az a kiállítás is, amely a Pro Art Galériában várja a látogatókat. Székely Kornél budapesti grafikusművész rendhagyó alkotássorozatának ünnepélyes kiállításmegnyitóját szerdán, október 24-én tartják a Pro Art Galéria emeleti termében. Székely Kornél 1949-ben született Budapesten, 2000 után készítette le a Beszélő plakátok első részét, majd 2016-ra véglegesítette sorozatát. Célja

felhívni a figyelmet, hogy soha senki ne felejtse el annak a 12 napnak az eseményeit, amelyek megrengették a szocialista világot.

A képsorok kendőzetlenül mutatják be a több mint hat évtizedes valóságot, kitérve a kommunista rendszer további időszakára is. Szerdán 17 órától a látnivalókat Balázs József festőművész méltatja, Csergő Tibor pedig történészként ismerteti a múltat.

Archív Fotó: Barabás Ákos

1956 emléke Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen vasárnap kezdődött az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hősei előtti tisztelgés, Pál-Antal Sándor levéltáros, akadémikus előadásával, illetve Ábrám Zoltán Az igazság szabaddá tesz című könyvének bemutatójával. Hétfőn délután a Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Mihály-termében Péterffy Gyöngyi '56-os költeményeit, a Továbbvisszük Európát című kötetét Kárp Klára tanárnő, valamint Bodolai Gyöngyi újságíró ismertette.

Kedden délután öt órától '56-os megemlékezésre várják a marosvásárhelyieket a Studium Prospero Kulturális Központba (Forradalom utca 8. szám), ahol

Csete Örs fotóművész, az 1956 személyesen című kötet szerzője forradalmi portréiból nyílik kiállítás.

Ugyancsak kedden, immár este fél 7-től a marosvásárhelyi RMDSZ szervezésében a Vártemplomban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére ünnepi istentisztelet tartanak, majd megkoszorúzzák az 56-osok kopjafáját.