Az ember, akinek halotti bizonyítványa van, de személyire lenne szüksége

Székelyhon 2018. október 22., 15:32

Közel húsz éve halottnak nyilvánított, de még élő páciens számára próbálnak személyazonossági igazolványt készíttetni a jászvásári Socola Pszichiátriai Intézet illetékesei – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Marilena Caraba, a Socola Pszichiátriai Intézet orvosa arról tájékoztatta hétfőn a hírügynökség tudósítóját, hogy a galaci illetőségű, 58 éves férfit 1991-ben családja eltűntnek nyilvánította, majd

1999-ben halotti bizonyítványt állítottak ki a nevére.

Mind ez idő alatt azonban a férfi az egészségügyi intézmény beutalt betege volt.

Caraba elmondta, jelenleg az egészségügyi intézmény illetékesei azon dolgoznak, hogy semmisnek nyilváníttassák a páciens halotti bizonyítványát és megállapítsák személyazonosságát. Személyazonossági igazolvány szükséges ugyanis az egészségügyi kártya kiállításához, és az egészségbiztosítási pénztár csak ennek alapján térítheti meg a pszichiátriai intézetnek az ellátási és ápolási költségeket, amelyek havi 4000 lejt tesznek ki.

{A}

Carmen Mucenica, az intézet egyik kihelyezett részlegének vezetője kifejtette, 2011-ben derült ki, hogy a betegnek nincs érvényes irata.

A nyomok egy galaci, halottnak nyilvánított személyhez vezettek, akiről kiderült, hogy ugyanaz a férfi, aki az intézet személyazonossági igazolvány nélküli betege.

Ezért a Socola jogászai perbe fogták Galac polgármesteri hivatalát, kérve a halotti bizonyítvány semmissé nyilvánítását. Ez a folyamat öt éven át, 2016-ig tartott, de még mindig nincs eredménye – részletezte Mucenica.

Az orvosok szerint a szóban forgó páciens nem agresszív, és stabil időszakaiban akár haza is mehetne.