Teljesen közpénzből készülhet el a marosvásárhelyi Bethlen Gábor-szobor

Szucher Ervin 2018. október 22., 12:19

A legjobb esetben is csak 2019 nyarán lehet felavatni Harmath István Bethlen Gábor-szobrát Marosvásárhely főterén. A két éve húzódó alkotómunka elől számos bürokratikus akadályt kellett elhárítani.

A városházán egyeztetett a teendőkről Harmath István szobrász (középen) Fotó: Haáz Vince

Az RMDSZ a 2016-os választási év elején hirdetett pályázatot a marosvásárhelyi Bethlen Gábor-szobor elkészítésére. Akkor a szövetség politikusai azt ígérték, hogy év végéig talapzatra kerül az alkotás, habár ezt több általunk megkérdezett képzőművész is viccnek vagy szélhámosságnak tartotta. A két éve húzódó munkával kapcsolatban az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete még így is elégedett, hiszen egy sor előre nem látott akadállyal szembesült, amelyeket a hazai törvények gördítettek az alkotóművész elé. A pályázat nyertesének,

a Magyarországon élő és alkotó Harmath Istvánnak céget kellett bejegyeztetnie Romániában ahhoz, hogy szerződést köthessen az önkormányzattal.

Ugyanakkor tervező, vasöntő, kőfaragó és villanyszerelő alvállalkozókat kellett szerződtetnie ahhoz, hogy a térrendezéstől a szobor megvilágításáig teljes munkát adhasson át, ne csupán egy gipszből készült alkotást. Mindehhez Harmath István cégének egymillió lej áll majd rendelkezésére a városháza részéről.

{A}

Vass Levente, a szövetség elnöke ebben látja a bürokrácia hasznát: a vásárhelyi magyarságnak 1990 óta először nem kell a zsebébe nyúlnia vagy potenciális támogatók előtt kalapolnia a szoborállításhoz szükséges összeg megszerzéséért.

A fejedelem egész alakos szobra ugyanis az első magyar alkotás, amely 1990 után teljes egészében közpénzből készül.

Az alkotás felállításához egyebek mellett a műemlékvédelmi hatóságok, így a művelődési minisztérium engedélyének beszerzésére is szükség van. A Bethlen-szobor egyébként a főtér átalakítási tervében, a múlt héten díjazott My City projektben is szerepel.

A szobormakett. Archív Fotó: Haáz Vince

A román memorandistákat ábrázoló szoborcsoportra is várni kell

Hasonló helyzetben van a román memorandistákat ábrázoló szoborcsoport is, amelyet szintén két esztendővel ezelőtt szerettek volna felállítani. A műalkotást végül nem a várfal mellett, hanem a Győzelem téri Bălcescu-szobor helyébe állítanák fel. Arról egyelőre nem született döntés, hogy az 1848-as havasalföldi forradalmár büsztjét hova költöztetik.