Nyugdíjkorhatár-csökkentést kérnek a mentősöknek

Bíró Blanka 2018. október 21., 22:35

Öt évvel csökkentenék a nyugdíjkorhatárt a megerőltető állásokban dolgozó egészségügyi alkalmazottak esetében: a Sanitas szakszervezet a munkaügyi minisztériumhoz fordult a javaslattal.

Képünk illusztráció Fotó: Tamás Attila

Vasile Neagovici, az érdekvédelmisek Kovászna megyei elnöke elmondta, szerintük

a mentőszolgálatoknál, a sürgősségen és az intenzív terápiás osztályon dolgozók esetében indokolt a nyugdíjkorhatár csökkentése, hiszen fokozottan megerőltető munkát végeznek.

A szakszervezeti bizalmi úgy véli, ennek a kitételnek is bele kellene kerülnie az új nyugdíjtörvénybe. A tervezet szerint bizonyos kategóriák minden ledolgozott két év után egy év kedvezményt kapnak, így akár 12 évvel korábban is nyugdíjba vonulhatnak.

A tervezet jelenleg a fokozottan nehéz munkakörülmények között dolgozók közé sorolja a bányászokat, kohászokat, búvárokat, de a művészeket is: például a balett-táncosokat, a táncosokat, akrobatákat, kaszkadőröket, operaénekeseket, állatidomárokat, fúvósokat.

{A}

Neagovici rámutatott, a mentőszolgálatnál, a rohammentősöknél, a sürgősségen és az intenzív terápián dolgozók szellemileg és fizikailag is megterhelő munkát végeznek, ez fokozottan igénybe veszi őket, és egy bizonyos kor után már nehezen tudnak helyt állni.

Nehezen várható el egy mentős asszisztenstől, hogy hatvanévesen felrohanjon a hordággyal a negyedik emeletre, újraélessze e beteget, majd lerohanjon vele a mentőhöz, és a szállítás közben is végezze az újjáélesztést

– érzékeltette Neagovici. Újságírói felvetésre rámutatott, ezeknek az alkalmazottaknak idős korukra nem lehet a rendszeren belül könnyebb munkát találni, az átszervezés nem megvalósítható. A szakszervezet a munkaügyi minisztériumnak is jelezte, hogy ezeket a kategóriákat bele kellene foglalni a törvénybe, ugyanakkor a társadalmi párbeszéd-bizottságok ülésein is napirendre tűzik a javaslatot.